Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Supergoda frukostbröd som passar utmärkt att rosta och äts på bästa sätt med en god creem cheese och en stor kopp té!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjälken till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av mjölken i bunken och rör tills all jäst löst upp sig. Tilsätt sedan resten av mjölken samt olja, honung, salt, rågsikt och ca 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Arbetar man för hand måste man göra det i minst 10 minuter. tillsätt mer möl vid behov.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar. rulla dem till 20 centimeter långa längder och forma dem till ringar. Nyp ihop ändarna ordentligt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg några ringar åt gången i vattnet och låt koka i 1-2 minuter. Ta upp dem med en hålslev, låt dem rinna av och lägg tillbaka dem på bakplåten. Vispa upp ägget och pensla ringarna. Strö över frön. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills ringarna blivit gyllenbruna. Låt svalna.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • vernis 31 juli 2008

    Fint recept på bagels... Inte många som vet men bagelen kom från polen från början men på 1600-talet och sedan spridits över världen av judiska emigranter. så kom den till usa =)

  • Tutish 14 augusti 2009

    Det här receptet var uppskattat! Alla älskade dem. Tack för ett härligt recept för för rolig information angående judarna. Förvånar mig inte att det härligt framgångsrika folket ligger delvis bakom detta recept, kul! Tack så mycket:)

  • matmymlan 24 augusti 2009

    Äntligen ett riktigt bagelrecept som jag slipper omvandla från amerikanska mått , vikter och grader! Tack! Det råder en väldig missuppfattning i det här landet om vad en bagel är. Det är alltså ingen fralla med hål i alls. Dess karaktär avgörs helt av oljan i degen och kokningen! (därav hålet lätt att fiska upp ur koket, trä på stång och sälja/förvara, som svenskt knäcke) Segt som en Pretzel ska det vara, sen blir de lite krispigare om man ugnsrostar dem delade med lite smör på. Jag varierar ditt recept med några som istället för vallmofrön får finhackat lökfräs och några med bara lite grovstött Maldonsalt. Och för ALLA kulturintresserade: Av respekt tycker jag man kan skippa skinka/fläsk på just detta brödet. Rökt fisk, gravlax , pastrami , kalkon, ägg, pepparrot och saltgurkormed dill är den klassikt judiska traditionen förutom färskost och är verkligen jättegott! Tack Majaj din balebosteh där ;-)

  • Sandra_ 16 mars 2010

    Bagels är inte "judiska", de är Polska. Det var visserligen polacker med judendomen som religion som presenterade bageln i Amerika men det betyder ju inte att själva bageln är judisk. Då kan man ju lika gärna påstå att bageln är Kristen eftersom de flesta polacker är Kristna. Det räcker gott och väl att kalla den polsk, man behöver inte ta in religion.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.