Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Baguette med rustik karaktär

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Baguetten är något vi verkligen förknippar med Frankrike, men den började faktiskt inte bakas förrän på 1920-talet. Då tog Österrikiska gesäller med sig metoden med poolish (surdeg) från Polen till Frankrike, och så började man använda den i baguettedeg. Surdegen ger baguetten det typiska luftiga innehållet med stora luftbubblor

Ingredienser

Instruktioner

  1. Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
  2. Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
  3. Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
  4. Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
  5. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.
  6. Sätt ugnen på 240 grader.
  7. Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
  8. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
  9. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
  10. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
  11. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
  12. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
  13. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
  14. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
  15. Leilas tips! Om man sprutar vatten över baguetterna med en blomspruta när man tagit ut dem ur ugnen så får de extra fin krackelering av ångan. Baguetter ska ätas färska, då är de helt klart godast. Ställ gärna in dem i ugnen på 200 grader i någon minut, just innan de serveras, så smakar de som nybakta. Det är också jättegott att hacka ner rosmarin eller mörk choklad i degen.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • ThomasP 18 februari 2009

    Riktigt goda baggar som gjorde succe

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.