Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Æbleskiver (danska munkar)

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Man behöver en s.k munkpanna (æbleskivejern) för att baka dessa danska godsaker. Namnet kommer av att man förr stack in en äppelskiva när munken var bakad på ena sidan och därefter vändes bollen. Men numera bakas de för det mesta utan äpple. Æbleskiver är ett typiskt glögg-tillbehör i vårt grannland.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör mjöl och lite av mjölken till en jämn smet. Tillsätt äggulor, smält smör, salt, socker och kanel.
  2. Rör sedan i resten av mjölken/ grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner skummet försiktigt i smeten. Låt smeten vila 1/2 timme.
  3. Värm upp järnet. Lägg en klick smör i varje hål och låt det smälta. Fyll 3/4-del av hålen med smet.
  4. Efter ca 45 sek vickar du dem lite (ca 25-30 grader) med t.ex en asiatisk ätpinne, så att smeten rinner ut. Vänta ca 20 sek innan du vickar dem igen (ca 45-gradersvinkel).
  5. Denna gång vickar man åt sidan. Fortsätt att vända "munkarna" på detta sätt tills de är helt runda. Totala bakningstiden är 6-7 min.
  6. Prova om de är klara med en tandpetare. Servera genast eller håll dem varma i ugnen tills de ska serveras.
  7. Pudra över florsocker och servera æbleskiverna med sylt eller strösocker och gärna med glögg till.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • daydreamer 4 februari 2009

    Låter spännande, går det inte att lösa utan munkpanna? Verkar ju så gott =)

  • Gillsan 4 maj 2009

    Detta är underbart gott en femma till dig för det, tack för receptet mvh Gillsan

  • Siga 1 augusti 2009

    Jag gör sånna ibland, tycker det är godast att bara ha socker i dem o så ett stort glas mjölk till.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.