Ett mjukt tunnbröd från Rättvik kallas tuttul. Världens godaste är det också!!
Brödedt gräddas i vedeldad ugn men kan även gräddas i het stekpanna på spisen. Traditionellt bakat gör man kakorna ca 70 - 80 cm i diameter men gräddas det i stekpanna blir det portionsbitar. Minska gärna receptet om ni gräddar i stekpanna!
Instruktioner
- Blanda mjölkpulver, salt och rågsikt i en balja. Koka upp vattnet och häll det över mjöl/mjölk blandningen och rör om. Täck degen med ituklippta plastpåsar så att det inte blir en hård skorpa på degen. Låt stå över natten.
- Smält margarinet. Mal kryddorna. Smula ner jästen i baljan. Ha i margarinet, sirapen, malda kryddor och vetemjöl till en lagom deg. Låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på bakbord (inte allt på en gång :) ) och ha i potatis. Knåda ordentligt!! Dela degen i lika stora "klickar". Kavla ut så tunt du kan, först med en vanlig "randig" kavel sen med en kruskavel. Grädda i vedeldad het stenugn ca 2 min/sida.
- Ät och njut med smör eller messmör :)~ När man har kokat julskinkan så äter man tuttull med skinka och senap :)~
- Fler av mina recept hittar ni på min blog:
http://cayennesrecept.blogspot.com/
Publicerat den
29 november 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hur många grader och hur många bli de????
Ja, du ser vad man glömmer när man vet hur det bakas :) Nu har jag lagt till detta i receptet. Man gräddar helst i vedeldad ugn men het stekpanna på spisen går också bra så några grader går inte att ange. Antalet beror också på hur man vill grädda dem men om man bakar i vedeldad ugn gör man stora kakor som rullas upp på träpinne och rullas av i ugnen. Dessa är ca 70-80 cm i diameter. Satsen ger då ca 20-25 kakor men om du gräddar i stekpanna blir det massor!!
Underbart att få ett riktigt tuttul recept, det har jag ätit sen jag var liten. Till Tammeråsen har jag åkt och handlat med mormor och mamma, det var visst släkt på morfars sida. Tutteln blev inte lika seg som deras, kanske jag hade för lite potatis i, jag har ju inte heller någon bakugn, det blev stekpannan för mig, men vilken respekt man får för alla tuttulbakare, jag är helt slut i armarna.
Blir mjukare om man har i mer potatis. Vi kallar det kavelbulle, sen gör man en tuttul. Finns många olika namn, beroende på var man bor. Smakar lika gott ändå, oavsett vad den kallas. =)
YES! äntligen ett äkta recept! och jaaa, jul och tuttul hör ihop! men gott som fanken en lördagmorgon med ost, kaffekopp och melodikrysset med! :) nu blir det baka till helgen! /utflyttad dalkula!
Hur lös brukar du göra degen? Som mjukt tunnbröd?