Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 20 portioner
  • Tid: 3 timmar 20 minuter
Skriv ut

En söt kaka från mellanöstern, som jag fått smaka av min f d pojkvän från Albanien.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Halvera filodegsarken, de ska mäta ca 20x30 cm. Håll dem fuktiga under våt handuk, de torkar lätt. Smält smöret och pensla botten av en rektangulär form cirka 20x30 cm. Blanda mandel, kanel, ströbröd och socker. Lägg det första filoarket i formen och pensla det med smör. Strö över mandelhacket. Fortsätt likadant med resten av filoarken. Det ska vara många lager.
  2. Skåra ut kakor i fyrkanter cirka 20 st. Pensla översta lagret med vatten och lägg över ett bakplåtspapper.Grädda kakan i 150º i ca 1 timme.
  3. Koka upp socker, vatten och citronsaft till sockerlagen. Låt den koka på svag värme ca en kvart. Låt lagen svalna och häll den över den färdiggräddade kakan så att allt täcks.
  4. Ställ kakan åt sidan cirka två timmar, skär sedan varje fyrkant i trekanter.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • katrin59 21 mars 2010

    Ditt recept var det enklaste av många och jag ska prova att göra det nu. Tack

  • Jwanaa 20 april 2010

    Gott att krydda till sirapen med 2-3st nejlikor(hela) och 1kanelstång. Testa också att lägga lite riven citronskal i i fyllningen. Det är en rysk variant av baklawa ^^

  • nyborjarn86 25 november 2011

    Tack för ett bra och enkelt recept! Som ngn annan skrev, tror jag ska krydda till det lite mer nästa gång! Sen vet jag inte vad jag gjorde för fel, men min baklava blev ganska kompakt, de översta lagren av filodeg blev inte så "luftiga"... men det kanske ska vara så, är ingen expert på detta, var första ggn jag provade och är nöjd, 5/5 blir det. Lägger upp en bild också, hoppas det är ok? :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.