Saftig baklava indränkt i espresso doftande sockerlag smakar gudomligt till en kopp stark kaffe.
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader.
Smörj en 20 cm bred fyrkantig bakform.
Blanda pistschnötter, valnötter och kanel och ställ blandningen åt sidan.
- Bred ut en filoark på arbetsbänken, pensla det med smält smör och lägg det i den smorda bakformen med den penslade sidan nedåt. Upprepa med ytterligare fem filoark. Pensla det sista arket även på ovansidan.
- Fördela nötblandningen i ett jämnt lager över filodegen och vik upp filoarkens kanter över nötterna. Täck med ytterligare 6 penslade filoark och pensla det sista arket med smör på ovansidan.
Skär baklavan i små fyrkanter eller romber med en vass kniv och grädda dem gyllenbruna i ca 30 minuter.
- Gör sockerlagen genom att försiktigt värma sockret och 1 1/4 dl vatten i en kastrull under omrörning tills sockret löst sig. Koka upp lagen och låt den koka livligt i 4 minuter. Ta den från spisen och ställ den att svalna ca 10 minuter. Rör sedan ner espresson.
- Ta ut baklavan ur ugnen och skeda sockerlagen över den.
Låt baklavan svalna helt före servering.
Publicerat den
17 juli 2009
Liknande recept
Skriv kommentar