Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Wienerkammar

 
  • Serverar: 36 portioner
Skriv ut

Receptet på dessa goda kammar kommer från en stiftsgård i Åh och var länge en stor hemlighet. Nu är det inte hemligt längre så nu kan alla baka dessa läckra bakverk.

Ingredienser

Instruktioner

  1. 1) Skär margarinet i 10 skivor. Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen. Rör tills den har löst sig. Blanda i ägg, salt, socker och mjöl, men spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta snabbt samman allt till en deg. Låt den stå i kylen ca 10 minuter.
  2. 2) Kavla ut degen på lätt mjölat bord till en platta, 30x40 cm. Lägg margarinskivorna på ena deghalvan 2-3 cm innanför degkanten. Vik först upp kanten över matfettet och sedan den fria deghalvan. Nyp samman.
  3. 3) Mjöla bordet lätt. Vrid degen 1/4 varv. Kavla försiktigt. Vik degen i tre delar på längden. Vrid den 1/4 varv. Kavla den till drygt 1 cm tjocklek. Låt degen vila i kylen ca 15 minuter.
  4. 4) Kavla åter ut degen enligt steg 3. Dela degen i två bitar. Kavla ut bitarna till två plattor, 28x30 cm. Vik dem i tre delar på längden. Skär varje längd i 18 bitar, ca 4 cm breda. Pensla dem med uppvispat ägg.
  5. 5) Blanda pärlsocker och mandel. Vänd degbitarna i mandelblandningen. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Skär ett par jack i långsidorna på bitarna. Böj dem försiktigt till kammar.
  6. Låt kammarna jäsa övertäckta cirka en timma. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda dem mitt i ugnen 5-8 minuter. Låt kammarna kallna på galler utan bakduk.
  7. Kavlingstips: Om degen spricker under kavlingen så att matfettet kryper ut kan du genast lägga in degen i kylen så att både deg och matfett stelnar, ca 30 minuter. Sedan kan du kavla på nytt. Kavla alltid med skarven vänd mot dig.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.