Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

"Barnsäker" äppelkaka

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Den här äppelkakan lärde sig mina barn att göra redan när de var 8-10 år. De ville ha mycket äpplen och lite kaka. Receptet passar vilken form som helst eftersom man inte behöver några mått. Man bygger lager på lager. För dem som absolut måste ha exakta mått har jag lagt till dem för en form som är 20x27 cm.

Ingredienser

Instruktioner

Smörj en ugnsfast form i lagom storlek. Dela, kärna ur och skiva äpplen. Skalet kan vara kvar. Fyll formen i ett så tjockt lager som man vill ha. Det sjunker ihop något vid gräddningen. Strö socker över äppelskivorna, hur mycket beror på hur söt ni vill ha kakan. Jag brukar säga att äpplena ska få ett tunt frostlager. Strö kanel över. Kan uteslutas eller ersättas med ingefära eller pepparkakskrydda. I nästa lager strös vetemjölet. Det ska täcka sockret och kanelen så att man inte ser dem. Tänk nyfallen snö. Över vetemjölslagret kommer havregrynslagret. Täck så att mjölet inte syns. Hyvla kylskåpskallt smör med osthyveln och täck äppelkakan med smörskivorna så att havregrynen inte syns. Ringla lite sirap över, om ni vill ha en knäckigare yta. Annars kan sirapen uteslutas. Grädda kakan i 225 grader (200 grader i varmluftsugn) i 20-30 minuter. Tiden beror på hur tjocka äppelbitarna är. pröva gärna med en sticka att de är lagom mjuka. Ta ut formen när kakan fått en fin yta. Servera med vaniljsås, glass eller vispad grädde. man kan också smaksätta grekisk yoghurt med vanilj och servera till.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • tottemaja 15 oktober 2009

    Helt perfekt paj att göra även om man inte är ett barn:) Gjorde den när vi var i en stuga då man inte vill "dra fram en massa disk." Jättegod!!

  • mariec 19 juli 2011

    Mina barn vill ha tvärtom, mycket kaka och lite äpple......

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.