Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bèarnaisegratinerad potatis

(43 kommentarer)  
  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 50 minuter
Skriv ut

Perfekt till grillat. Anette_m, Mama97mia och jag satt i MK-chatten och pratade om potatisgratäng och kom in på vad som skulle kunna passa till grillat. Jag tror att det var Anette som sa att hon brukade ha bea i sin gratäng och vi andra nappade på det. Dessvärre funkar det inte med "riktig" bea i det här receptet eftersom den kommer att dela sig, men pulverbea funkar alldeles utmärkt. Här är nu resultatet enligt mig, och det är lika busenkelt som det är busgott: Tillägg 2010-07-22: Prova med Knorr's "Café de Paris", det är också mycket gott.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Gör bèarnaisen och blanda ner 2/3 av osten och varmhåll den. Salta lite extra eftersom potatisen tar upp en del salt, såsen ska vara strax under gränsen till "för salt".
  3. Skala och skiva potatisen c:a 3mm och lägg hälften i botten av en ugnsfast form av lagom storlek.
  4. Slå över hälften av såsen och ge det ett par vrid med svartpepparkvarnen. Lägg på resten av potatisen och det sista av såsen ovanpå.
  5. Ryst formen lite lätt så att potatis och sås fördelar sig jämnt. Ge det hela ett par vrid till med pepparkvarnen och sprinkla resten av osten ovanpå.
  6. Grädda 45 - 50 minuter i nedre delen av ugnen eller tills ytan är gyllenbrun och potatisen känns färdig när man sticker den med en tandpetare.
  7. Servera med en nygrillad köttbit och en god sallad.

Liknande recept

Kommentarer (43)

  • MrsC 5 april 2010

    Låter som den måste testas med det snaraste :-)

  • Tant_Anita 8 april 2010

    Tack för det här receptet. Det var urläckert! Det blev 5 stjärnor från mig.

  • Okänd 17 april 2010

    Det här var den godaste potatisgratäng vi ätit. Blir inte sista gången, och så lättgjord sen. 5 points från oss!

  • Wildcard 20 april 2010

    Bara sååå gott!

  • Herr_Falukropp 30 maj 2010

    Det här var nåt av det godaste jag och familjen har smakat! 5 stjärnor från oss också!

  • boz1965 11 juni 2010

    Jag testade med Café-de-Parissås (också den i pulverform) nu senast. Det blev minst lika gott. :)

  • Disen 20 juni 2010

    Mumsigt, smaskigt, gott, lättlagad, delikat, suveränt gott.... Högsta betyg. Tack för receptet.

  • boz1965 22 juni 2010

    Tack! Tack alla! Men glöm inte att skänka anette_m en tanke också då detta var hennes uppslag från början.

  • falk2 31 juli 2010

    SuperGött. har gjord den flera gånger.

  • gds877 26 augusti 2010

    Uppskattat det blir att göra fler gånger.

  • rutingeson 14 november 2010

    Jättegott!!!

  • lena4 15 november 2010

    Håller med jättegott, 5a i betyg

  • monicadanell 27 november 2010

    Super god kommer att göra om den igen tack för ett bra recept 5 från mej monica

  • fiddili 12 december 2010

    Gillar inte beasås i vanliga fall.. Kan äta det men ingen favvogrej så där. Och speciellt inte pulver-varianten. Men detta.. Oj oj oj.... Körde med 3 påsar bea varav 2 var den "starkare" varianten.. Både jag och maken åt oss fyrkantiga.. Kommer ABSOLUT att bli en återkommande grej på vårat middags bord. En 5:a!!!!

  • cissi_nord 17 december 2010

    Detta recept måste jag bara testa! Älskar Beasås, så detta blir nog blir favvogratäng :) Tack anette_m och Boz1965! :)

  • kristin1979 2 januari 2011

    Mycket godare än jag förväntade mig :-)!! Åt med dubbelmarinerat kött och blev en superhöjdare!

  • cissi_nord 4 januari 2011

    Ursäkta om ja frågar men vad är : fastkokande potatis? Ska potatisen vara kokad innan man gör grattängen? Annars ett jätte gott recept! Jag gjorde grattängen, men som sakt utan att koka den lr någe.så tiden i ugnen fick bli mycket längre än det stod på receptet..men gott blev de tillslut :)..

  • geminina 7 januari 2011

    Mycket gott! Gratänger är enkelt, lätt och gott, men jag var trött på vanlig potatisgratäng så det här receptet var mycket välkommet!

  • boz1965 8 januari 2011

    Cissi: Fastkokande potatis är fast i köttet efter kokning till skillnad mot mjölig potatis. Exempel på fast potatis: Asterix Exempel på mjölig potatis: King Edward

  • cissi_nord 17 januari 2011

    Okej, då förstår jag :).. Fast potatis som är kokad :).. använde fast potatis till gratängen, men dock ej kokad.. men tack för ett underbart recept :)..

  • Makedonka 28 januari 2011

    Supergott och enkelt! Barnen gillade den! Tack!

  • boz1965 1 februari 2011

    Cissi: Här hittar du en liten "potatisskola": http://www.svegro.se/sortiment/potatis/skola_vinter.asp

  • boz1965 1 februari 2011

    Och här är motsvarigheterna för färsk- resp. sommarpotatis: http://www.svegro.se/sortiment/potatis/skola_sommar.asp http://www.svegro.se/sortiment/potatis/skola_farsk.asp

  • kilu 14 februari 2011

    Jag tyckte inte det blev gott. Smakade bara bearnaissås men smaken är ju delad som tur är.

  • boz1965 24 februari 2011

    @kilu: Världen hade varit rejält mkt tråkigare om alla gillade samma saker. Hoppas att det finns nåt annat bland mina recept som du gillar bättre.

  • anna_ho 20 mars 2011

    Passar verkligen bra till grillat! Supergott! Tack för receptet :-)

  • boz1965 9 april 2011

    @anna_ho: Tack så mycket. =) Det är alltid kul när nån uppskattar ens mat. (Y)

  • boz1965 9 april 2011

    Jag gjorde faktiskt den här rätten med "riktig" bea som jag gjorde från grunden (alltså ingen pulversås). Knepet är att förkoka potatisskivorna så att de är nästan färdiga. Sedan gör man precis som i receptet med den skillnaden att man använder grillelementet istället på 250°C och bara ger rätten färg c:a 5-6 minuter. Man ska bara vara noga med att såsen inte kommer i kok eftersom den delar sig då och du får världens tristaste anrättning istället för en god måltid. Gör bara detta om du vet vad du sysslar med eller om du känner dig lite "äventyrlig". ;)

  • EKC6150 13 maj 2011

    Hejsan. Ibland kan det vara bra att prova recept som man är lite skeptisk till. Eftersom en av sönerna i familjen är väldigt förtjust i bea så lovade jag att vi skulle testa denna gratängen. Inget vi ångrar. Riktigt gott till lite grillat och en sallad. Tack Mvh jocke

  • mariec 23 juli 2011

    Blev gott, dock lite "flottigt" i botten av formen.

  • The_mama97mia 7 september 2011

    testat idag, men som vanligt otrogen mot receptet. Glömde osten! GIllar bea smaken men tyckte det blev lite fettigt, hade även i gräslök och persilja emellan. Ska göras flera ggr, men provar mig fram mot lite smalare variant tror jag.

  • boz1965 8 september 2011

    Mia: Vill man vara lite "smalare" så tror jag nog att det skulle gå alldeles utmärkt att göra den med en vanlig mornaysås (http://www.matklubben.se/recept/sauce_mornay_76811.html) uppkryddad med "bea-örter" - dragon, persilja, körvel och schalottenlök. Smaka av med vitpeppar och salt. Jag ska faktiskt testa detta och lovar att rapportera resultatet. =)

  • Kakan1986 12 september 2011

    Testade detta i fredags då systersonen kom som älskar bearnaisås. Han uppskattade maten mycket och vi tyckte också det var gott, dock kryddade jag lite extra med chiliflakes, notera lite... Det kan lätt bli starkt. Men gott var det!

  • sipika 8 december 2011

    Måste man förkoka fasta potatiser för den här eller inte?

  • boz1965 20 december 2011

    Det är en fördel att förkoka potatisen om man vill att det ska bli fortare klart.

  • walterego 15 juli 2012

    "Pås-bearnice-sås" är väl inte min värsting (har ju min virvelvind i handen) men kan bara ge ett toppbetyg för denna rätt. Den satt "rätt". Tack Anette_m, Mama97mia.

  • Herr_Falukropp 15 november 2012

    Tack än en gång för det här goda receptet! Det har blivit ett stående inslag när vi grillar. 5 stjärnor.

  • Tant_Anita 15 november 2012

    Verkligen gott!

  • Tant_Anita 15 november 2012

    Glömde säga: TACK Boz!

  • VonNeimann 22 november 2012

    Jesses va gott! Rekommenderas.

  • Petmoij 22 november 2012

    En femma till detta! =)

  • boz1965 23 november 2012

    Tack, tack. Det är bara roligt när ens recept uppskattas. =)

  • karin4711 24 december 2012

    Mycket gott och enkelt

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.