Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Beigli - Vallmofrörulle

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

I Ungern är Beigli en av de mest älskade julkakorna. Annorlunda och supergod! Blå vallmofrön finns i de flesta mataffärer, men går att köpa i lite större mängder i saluhallar. Traditionellt brukar de malas på en särskild kvarn, men det går också bra att använda hela frön.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Deg: Mät upp mjöl, socker och salt i en bunke. Tillsätt smör och ister i små kuber och nyp ihop till en smulig massa. Blanda créme fraiche, mjölk och ägg. Smula ner jästen i blandningen och vispa ihop. Rör ner vätskan i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en fast deg. Dela degen i två bitar och täck dem med plastfolie. Låt vila i kylen i ca 2 timmar.
  2. Fyllning: Mät upp vallmofröna i en kastrull tillsammans med socker, citron, vaniljsocker, honung, rom, kanel och mjöl. Värm upp och låt puttra ett par minuter tills du får en tjock massa. Dra kastrullen från plattan och låt svalna lite.
  3. Kavla ut degen till två rektanglar och bred på fyllningen i ett jämnt lager. Rulla ihop till två rullar på samma sätt som när man gör kanelbullar. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Gör små hål på toppen av rullarna med en gaffel för att förhindra att degen spricker. Pensla rullarna med ägg. Låt jäsa ca 20 minuter.
  4. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  5. Grädda rullarna i mitten av ugnen i 15 minuter och sänk temperaturen till 175 grader. Grädda ytterligare ca 15 minuter tills rullarna blivit gyllenbruna. Täck över rullarna med bakplåtspapper om de börjar få för mycket färg. Låt svalna och skär sedan i skivor.
  6. Kakorna håller i minst 1 vecka i en burk i rumstemperatur, men de går även utmärkt att frysa in.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.