- Serverar: 16-18 portioner
- Tid: 4 timmar
Skriv ut
Mäktig tårta med mjukseg konsistens.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
Rita upp fyra ciklar med 18 cm i diameter, på bakplåtspapper.
- Riv mandelmassan och blanda med 1 dl socker. Rör ner äggvitan lite i sänder och rör slätt. Bred ut smeten i de fyra cirklarna och grädda bottnarna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kallna innan de lossas från pappret. Om de är svåra att få loss kan man pensla baksidan av papperet med kallt vatten.
- Mät upp smöret och låt stå framme så det hinner bli rumsvarmt.
- Koka upp vatten och resterande socker och koka några minuter till en simmig sockerlag. Låt svalna tills den blir ljummen.
- Vispa den ljumma sockerlagen med äggulorna till en porös ljus smet.
- Rör smöret smidigt och tillsätt äggvispet lite i taget. Rör smidigt mellan varje gång.
- Hacka chokladen grovt och smält i vattenbad. Låt svalna något. Vänd ner en tredjedel av chokladen i smörblandningen och rör slätt.
- Lägg samman bottnarna med smörkräm emellan. Bred ut resterande choklad över tårtan och strö över mandelspånen.
- Låt tårtan stå kallt, ca två timmar tills fyllningen stelnat.
Publicerat den
19 augusti 2013
Liknande recept
Skriv kommentar