- Serverar: 6-8 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Det var en positiv smaksensation, första gången jag åt björnkött. Jag tillagade den i mitt vanliga viltmarinad, det blev en underbar stek, som mina barn ber mig ofta om.
Instruktioner
- Ansa och skär grönsakerna. Blanda alla ingridienserna till marinaden i en bunke.
- Putsa köttet och låt den ligga i marinad, gärna i dubbla plastpåsar, i ca. 2 dygn i kylskåpet, vänd den ofta under denna tid.
- Torka köttet och bind ev. upp den. Lägg steken på en bädd av de marinerade grönsakerna i en gryta. Salta. Ta vara på marinaden till spädning.
- Sätt in steken i ugnen på 200º, gärna med köttermometer, i nedre delen av ugnen. Späd med marinaden under stekningen
- Sänk temperaturen efter ca. 1 timme till 150º. Späd med marinaden under hela stektiden.
- Björn måste stekas igenom riktigt väl, till ca. 80º i innertemperatur. Beräkna ca. 2-2½ timmar.
- Täck med aluminiumfolie mot slutet av stektiden. När steken är klar linda in den i folie medan såsen tillagas.
- Sila stekskyn och blanda med crème fraiche eller grädde. Låt puttra en stund. Smaka av med salt, peppar och rönnbärsgelé, vispa ihop. Red eventuellt såsen.
- Skär upp köttet i tunna skivor och servera med kokt pressad potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka, eller ugnsglaserade rotfrukter och grönsaker.
Publicerat den
5 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar