Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Blåbärs- och citronpaj med kolaglasyr

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Jag tror aldrig att jag frossat i bär som denna sommar, 2011. Kungstorget utanför Saluhallen här i Göteborg har haft en trogen kund i mig. Svenska blåbär med socker på är godare än gott ... och det verkar den här pajen också vara.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Mördegsskal: Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen jämnt i bottnen och en bit upp på kanten i en bakform, ca 24 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar kant. Ställ kylskåpskallt ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  3. Fyllning: Vispa samman ägg och socker lätt. Sikta ned potatismjölet och rör om. Tillsätt grädde, citronsaft och -skal. Rör smeten slät. Häll den i mördegsskalet och strö över blåbären. Sätt in formen i nedre delen av ugnen och grädda 12-15 minuter. Fyllningen bör inte vara helt fast, utan litet kladdig i mitten då pajen är färdig. Den stelnar ytterligare efter gräddningen. Ta ut den och låt den kallna.
  4. Kolaglasyr: Mät upp alla ingredienserna utom matfettet i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt koka ca 5 minuter eller tills den börjar tjockna något. Ta kastrullen från värmen och rör ned matfettet.
  5. Lossa den kalla pajen från formen och ringla över kolaglasyren.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.