Söta piroger med pärlsocker och läckert innehåll av blåbär och mandelmassa. Ur Allers nr 28/12.
Instruktioner
- Smula ned jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme och tillsätt den. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt sirap, salt och ägg och klicka i matfettet. Blanda sist ned 7 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med bakduk och låt vila ca 30 minuter.
- Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen blank och smidig. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela i fyra jämnstora bitar. Forma bitarna till runda bullar. Kavla ut varje bulle till en rund degplatta, ca 20 cm i diameter. Strö bären över ena halvan av degplattorna, men lämna ca 1 cm av kanten tom. Sikta över vaniljsåspulver och riv över mandelmassan.
- Vispa ägget lätt och pensla degkanten utanför bären. Vik varje platta dubbel och tryck till ordentligt i skarven med en gaffel. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt och ställ att jäsa ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla de färdigjästa pirogerna med ägget och strö över pärlsocker. Skär några snitt i varje pirog med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
- Servera gärna pirogerna hela och låt varje gäst bryta en bit.
Publicerat den
9 juli 2012
Liknande recept
Skriv kommentar