Vaniljglass med blåbärskompott
Observera att mängdangivelserna inom parentes bara är ungefärliga. För bästa resultat ska ingredienserna vägas upp.
Helst ska glassmeten göras dagen innan för att sedan köras i glassmaskin dagen efter. Detta har att göra med att proteinämnena i glassmeten ska svälla över natten vilket resulterar i en bättre glass. Använd en termometer för att få exakt temperatur på glassmeten.
Instruktioner
- Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull. Vispa ihop socker och äggula.
- Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggen och rör om. Häll äggblandningen i kastrullen, sjud till 82?83°C. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i glassmeten. Sila genom en finmaskig sil och ställ i isbad för att kylas ner så fort som möjligt.
- Kör i glassmaskin till krämig konsistens.
- Servera glassen med den varma kompotten. Garnera med mynta.
- Blåbärskompott:
Koka upp blåbären med socker och citronsaft. Koka ca 1 minut. Rör ut potatismjölet med lite av saften som blir när man värmer blåbären. Se till så att saften inte är för varm.
- Häll i lite av redningen i den kokande kompotten och rör om. Kompotten ska ha simmig konsistens. Smaka ev. av med mer citron eller socker.
Publicerat den
7 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag har provat att göra den här glassen som vanilj, jordgubb och en choklad (smält mörk bra choklad med lite sirap) och alla har blivit gudomligt goda. Om ni är i Stockholmsområdet kan jag varmt rekommendera ett besök i Stockholms Eter- o. Essencefabrik (www.essencefabriken.se) Wallingatan 14. Där köpte jag perfekt Bourbon-vaniljstång från Madagaskar för 25 kr (Östermalmshallen kostar en mindre dito 95 kr) samt en uppsjö med smaker som jag inte fixar själv men som barnen efterfrågar (Ex Viol, Lakrits, Gräddkola, Kaktus-Citron). Oavsett vilket så tack för ett utsökt glassrecept.