Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Blåbärssirap med citron

(2 kommentarer)  
Skriv ut

Mums vad gott till pannkakor/plättar, glass och desserter!! Mycket lätt att röra ihop och väldigt få ingredienser. Jag kan bara ge tummen upp för denna goding! I detta recept kan man lägga till ½ tesked flytande Atamon och det gör man om man har tänkt spara på Blåbärssirapen under en tid, om du ska ge bort Blåbärssirapen som present kan det också vara bra att röra ner Atamon. Denna goding håller sig bättre lite längre då. Om Du inte har tänkt spara de kan du strunta i tillsätta Atamon. Istället för citron kan man mer än gärna byta ut den mot en vaniljstång eller en kanelstång. Denna sirap är även riktigt god bara som den är, alltså med ljussirap och blåbär som smaksättare! Blåbärssirapen blir väldigt tunn, vill man ha en lite mer tjock och mer "sirapstjock" sirap kan man lätt fixa det med lite maizena. Jag använde 3 teskedar och det tyckte jag vart bra. Du kanske vill ha den tunnare eller tjockare? Prova dig fram! Receptet räcker till ca 6 dl härlig Blåbärssirap.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg blåbären i en bunke och kör dem med en stavmixer alternativt mosa dem för hand.
  2. Häll upp ljus sirap i en kastrull, tillsätt blåbärsmoset.
  3. Riv ner citronskalet och pressa ur citronsaften.
  4. Låt koka upp, vid första bubblan sänk till låg värme. Låt stå och småputtra i 12 minuter. Rör om då och då. Men håll ett vakande öga på kastrullen, sirapen kan lätt koka över!
  5. Om du vill ha en tjockare sirap: Blanda kallt vatten i ett glas och tillsätt maizena, rör om. Rör därefter ner blandningen i sirapen, rör om och låt sirapen tjockna. Vill du ha den tjockare, pröva dig försiktigt fram med maizena.
  6. Stäng av plattan och tillsätt eventuellt i atamon, häll upp på väl rengjord flaska eller glasburk. Låt stå och svalna av utan lock. Förvara därefter Blåbärssirapen i kylen.
  7. Klart!

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • mkml 22 augusti 2012

    Ska man inte sila sirapen innan man häller upp i flaska??

  • monken86 22 augusti 2012

    Nej det behövs inte. När du har kört den i en mixer eller i en stavmixer så¨är den så len den kan bli (jag hittade inte en enda klump eller skalbit). Mosar du för hand får du välja själv, sila eller inte. Enligt grundreceptet ska man inte sila, men smaken är ju olika, det beror på hur slät man vill ha den, eller om man gillar att det är blåbärsbitar i sin sirap.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.