Boveteplättar har sitt ursprung i Ryssland där de kallas blinier.
Servera med gräddfil, löjrom, lök och gräslök.
Instruktioner
- Knäck ägget och skilj på gulan och vitan. Värm mjölken till 37 grader, smula sönder jästen i en skål, häll på mjölken och rör om.
Tillsätt gräddfil, salt, äggula, bovetemjöl och mjölmix. Vispa till en slät smet. Låt stå och svälla ca 30 minuter. Vispa upp äggvitan till hårt skum, blanda smeten med äggvitan och matfett strax före gräddningen.
- Grädda tjocka plättar ganska långsamt på medelstarkvärme i plättlagg eller stekpanna. Beräkna ca 1 ½ msk smet till små plättar och ca ½ dl till större.
Vänd plättarna när de har jäst upp och ytan stelnat.
- Boveteplättar ska serveras riktigt heta. Håll dem varma på ett fat som ställt över en kastrull med hett vatten eller grädda i förväg och värm i 175 graders ugnsvärme ca 5 minuter.
- Servera plättarna med gräddfil, löjrom, hackad rödlök och gräslök.
Publicerat den
21 april 2009
Liknande recept
Skriv kommentar