Näring/port:
2010 KJ, 483 kcal
15,5 g protein
8 g fett
78,5 g kolhydrater
6,5 g fibrer
Instruktioner
- Tillagning - Tomat- & lökbröd
Smula jästen i en degbunke. Mät upp de krossade tomaterna i t ex ett litermått. Tillsätt vatten så du har 5 dl. Värm degspadet till fingervarmt. Rör ut jästen med lite tomatspad och tillsätt sedan resten tillsammans med salt, socker och löken. Blanda ner mjölet, spar lite till utbakningen.
- Blanda degen väl tills den ser smidig ut. Den ska vara lite lös i konsistensen. Låt jäsa 30 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Dela degen i tre delar. Dra ut varje del med mjölade händer så de blir lika långa som kortsidan på ugnsplåten. Vrid bröden och lägg på plåten. Strö gärna över lite gourmetsalt. Låt jäsa 15 minuter till. Sätt ugnen på 250º.
- Grädda bröden mitt i ugnen 10-15 minuter. Passa dem väl för de kan lätt bli lite mörka. Kontrollera om de är färdiga genom att knacka på undersidan, det ska låta ihåligt om de är klara. Låt svalna utan bakduk.
- Det är tänkt att hälften av brödet går åt till soppan för 4 portioner. Resten kan med fördel frysas och tas fram till en annan måltid.
- Tillagning - Blomkålssoppa:
Ansa blomkålen. Skär bort blad och stock. Skär blomkålen i mindre buketter. Spara två buketter och skär dem i riktigt små buketter. Koka dem hastigt så de fortfarande är spänstiga. Lägg dem åt sidan så länge.
- Ansa, skölj och strimla purjolöken.
Koka blomkål och purjolök i vattnet tillsammans med buljongtärningarna tills blomkålen är mjuk.
Mixa soppan i en mixer eller matberedare.
Red av soppan med lite vetemjöl utrört i vatten om soppan är för lös.
Låt den sjuda 3-5 minuter om den reds av annars värms soppan innan servering, smaka av med salt och peppar. Skala och hacka löken.
Fräs den mjuk och lite brun i smöret i en stekpanna.
Publicerat den
14 september 2008
Liknande recept
Skriv kommentar