Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Blomkålsgratäng med smak av bacon

(15 kommentarer)  
  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Blomkålsgratäng är populärt, här används endast finaste delen av blomkålen och gratängen har en lätt smak av bacon genom såsen och mängden sås är riklig. Gratängen kan antingen ätas som egen rätt (för blomkålsälskare) eller med fördel serveras till rökt kött, stekt korv, harmburgare mm mm. För den som envisas så går det bra med kokt potatis till också.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär bort stocken från blomkålen och dela för hand kålen i stora buketter. Skär bort stjälken/stocken från varje stor bukett och fortsätt bryta till mindre buketter tills de inte har större yta än en enkrona, gärna mindre. Skär hela tiden bort stjälken om sådan finns på buketten. Från 2,2-2,3 kg kål bör det bli ca 1,3 kg rena buketter.
  2. Koka upp 3l vatten med saltet (½ msk/l vatten), häll i buketterna och sjud i max 6-7 min tills buketterna är lite mjuka men har god spänst. Häll av i durkslag och låt rinna av ordentligt, häll ned blomkålen i en stor smörad pyrexform.
  3. Såsen: Stek baconet i sitt eget fett, det skall ej bli knaprigt så rör om ofta. Häll både bacon och flott i kastrull på minst 1.5l, tillsätt 80 g margarin och låt det smälta. Pudra över vetemjölet och späd sedan med mjölk i omgångar under omrörning. Låt såsen puttra i ett par minuter. Sök på Bechamel om du vill ha tydligare instruktioner för såsen.
  4. Häll såsen över blomkålen (vispa eller sleva så att baconbitar fördelas jämnt), strö över den rivna osten, salta och peppra på osten. Gratinera i nedre delen av ugnen på 225C i ca 20 min. Låt vila ca 10 min innan servering. Salta och peppra alltid vid bordet, det förhöjer smaken.
  5. Går mycket bra att värma rester i micro.
  6. TIPS: Om det bär dig emot att kasta bort allt utom den översta delen i buketten, koka spillet separat och mixa till en blomkålssoppa.

Liknande recept

Kommentarer (15)

  • maxxess 10 augusti 2010

    Man får inte betygsätta sina egna recept, men jag säger bara.... Nyss kom jag på en viss person med en matsked vid gratängen som skulle svalna under plastfolie. Hehehe... Det är bra betyg för mig ;-)

  • emida 11 augusti 2010

    Detta låter gott. Ska testa nästa vecka

  • samoni 23 augusti 2010

    Väldigt god gratäng jag vill nog ha i lite mer bacon eller kryddor till en soppas stor form. Godast dagen efter.

  • Miaria 27 augusti 2010

    Hej Maxxess Gjorde denna gratäng igår o den blev kanongod. Ändrade dock lite i receptet. Tog i lite mer bacon o bytte ut lite mjölk mot matlagningsgrädde istället. Fem poäng ifrån mig. Hälsningar Maria

  • maxxess 28 augusti 2010

    Jag håller med om att mer bacon behövs! När jag lagade rätten första gången hade jag torrsaltad bacon (något tyskt märke, köpt på Netto eller Lidl) och då satte ett paket bra smak. Nu har jag lagat med "slamsor" från Scan (fett som bara den) och det blev ingen baconsmak alls. Mer bacon alltså.

  • stretta 29 augusti 2010

    Jättegod gratäng, kommer absolut att göra den igen.

  • flabban 1 september 2010

    En mycket god gratäng. Perfekt nu när blomkålen är billig. Högsta betyg. Tack för ett bra recept.

  • frokeneva 28 september 2010

    Gott!

  • frasse 14 oktober 2010

    Något utav de godaste jag ätit! Allt tog slut direkt ! Lade dock i 400 G Bacon, Tack för receptet,en klar 5:a av mej

  • JennyV 19 januari 2011

    Supergott!! Med kokt potatis och lite grönsaker till så blir det en komplett middag!! Smaskens!

  • sockerlina 2 mars 2011

    Gjorde den men jag hade inget bacon hemma så jag tog stekfläsk och tärnade istället. Tog lite mindre mjölk och fyllde på med lite matlagningsgrädde och en skvätt vispgrädde jag hade över. Mumma så gott det var!!! Blir matlåda i morrn.. :-)

  • klarafardigaga 23 mars 2011

    Ska testa receptet ikväll, återkommer med ett gemensamt betyg från hela familjen.

  • PetraB73 5 februari 2012

    Bland det godaste jag ätit!!!!

  • wimpan 12 februari 2012

    Verkligen jättegott!

  • dincii 29 februari 2012

    Blev riktigt gott! vill man ha mer kött i så passar kyckling jättebra. La till kyckling, purjo och paprika och det blev väldigt gott!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.