Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Blåbärskaka med strössel

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Friska blåbåär och vaniljsmakande strössel gör detta pizzaliknande vetebröd till en god och läcker dessert. Servera den gärna med en liten klick vaniljglass.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
  4. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Gör fyllningen. Blanda blåbär, socker och potatismjöl i en skål.
  6. Gör strösslet. Hacka samman matfett, mjöl, florsocker och vaniljsocker, gärna i matberedare.
  7. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg den på en bakpappersklädd plåt. Vik upp en cirka 2 cm bred kant runtom rundeln.
  8. Strö blåbärsfyllningen och strösslet över kakan. Grädda den mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt kakan svalna något.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.