Friska blåbåär och vaniljsmakande strössel gör detta pizzaliknande vetebröd till en god och läcker dessert. Servera den gärna med en liten klick vaniljglass.
Instruktioner
- Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
- Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 225 grader.
- Gör fyllningen. Blanda blåbär, socker och potatismjöl i en skål.
- Gör strösslet. Hacka samman matfett, mjöl, florsocker och vaniljsocker, gärna i matberedare.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg den på en bakpappersklädd plåt. Vik upp en cirka 2 cm bred kant runtom rundeln.
- Strö blåbärsfyllningen och strösslet över kakan. Grädda den mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt kakan svalna något.
Publicerat den
11 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar