- Serverar: 6 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Variant på Burgundisk köttgryta, god till kalla höst och vinterkvällar.
Instruktioner
- Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
- Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter, gjutjärnsgryta ger ofta ifrån sig en syrlig smak vid långkok, undvik om möjligt).
- Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter (för mildare tomatsmak).
Strö över mjölet och blanda väl.
- Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
- Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken.
Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret. Tillsätt bacon, vitlök och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
- Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. (Om du inte vill tillaga i ugn går det bra att låta grytan sjuda under lock i 1 1/2 timme)
- Servera med kokt potatis. (och vinbärsgelé)
- Smaklig spis
Publicerat den
29 december 2008
Liknande recept
Skriv kommentar