Ett gammalt bohuslänsk recept. Upptäckt att det är smalare än de andra äggostrecept jag hittat här, men det är ett bombsäkert recept som jag alltid kört med.
Instruktioner
- Häll upp mjölk i en stor kastrull.
Vispa ihop filmjölk och ägg.
OBS! Vispa upp äggen ordentligt, annars får det samma effekt som förlorade ägg, det vill säga små bitar av kokt ägg i det färdiga resultatet.
Häll blandningen i mjölken och värm upp under omrörning.
- Tag av kastrullen från plattan när det skurit sig. Detta sker vid cirka 91-93 grader.
Låt vila en stund.
Sleva upp i en äggostform med en hålslev.
Varva ostmassan med socker, cirka 4-5 lager. OBS! Ha en tallrik eller dylikt under formen.
Ställ för att kallna och rinna av.
- Tips:
Serveras som förrätt, huvudrätt eller efterrätt med sill eller sylt. Tag mindre andel socker om det är efterrätt (med sylt), och mer om den serveras till förrätt/huvudrätt (till sill). Detta för att få kontrast mellan socker och sill, och för att det inte ska bli för sött när det serveras med sylt.
- Vasslen som blir över kan med fördel användas vid brödbak, till exempel bohuslänskt tunnbröd.
Publicerat den
29 juli 2009
Liknande recept
Skriv kommentar