Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bohuslänsk äggost

 
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Ett gammalt bohuslänsk recept. Upptäckt att det är smalare än de andra äggostrecept jag hittat här, men det är ett bombsäkert recept som jag alltid kört med.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll upp mjölk i en stor kastrull. Vispa ihop filmjölk och ägg. OBS! Vispa upp äggen ordentligt, annars får det samma effekt som förlorade ägg, det vill säga små bitar av kokt ägg i det färdiga resultatet. Häll blandningen i mjölken och värm upp under omrörning.
  2. Tag av kastrullen från plattan när det skurit sig. Detta sker vid cirka 91-93 grader. Låt vila en stund. Sleva upp i en äggostform med en hålslev. Varva ostmassan med socker, cirka 4-5 lager. OBS! Ha en tallrik eller dylikt under formen. Ställ för att kallna och rinna av.
  3. Tips: Serveras som förrätt, huvudrätt eller efterrätt med sill eller sylt. Tag mindre andel socker om det är efterrätt (med sylt), och mer om den serveras till förrätt/huvudrätt (till sill). Detta för att få kontrast mellan socker och sill, och för att det inte ska bli för sött när det serveras med sylt.
  4. Vasslen som blir över kan med fördel användas vid brödbak, till exempel bohuslänskt tunnbröd.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.