Pajen blir bäst om den bakas dagen före festen. Gräddblandningen behöver inte svalna innan den vispas ihop med äggsmeten. Ur Allt om Mat 20/05.
Instruktioner
- Pajskal:
Kör snabbt ihop ingredienserna till degen i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 minuter och sätt ugnen på 225°.
- Fyllning:
Hacka aprikoserna och häll dessertvinet över. Låt blandningen dra 30 minuter, tills vinet sugits upp av frukten.
- Förgrädda pajskalet mitt ugnen ca 12 minuter, tills det fått litet färg. Sänk ugnsvärmen till 150°. Fördela aprikoserna i botten av pajskalet.
- Brûlée:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ned fröna i en kastrull. Lägg även ned stången. Tillsätt grädde, mjölk och 1/2 dl socker. Koka upp blandningen under omrörning och ta kastrullen från värmen.
- Vispa äggulor med resterande 1/2 dl socker vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur den varma gräddmjölken och vispa sedan ned mjölken i äggsmeten. Häll blandningen över aprikoserna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills brûléen har stannat.
- Garnering:
Blanda socker och finstött kardemumma. Strö blandningen över den avsvalnade pajen. Bränn av sockret med en brännare eller ställ den i ugnen under grillen på högsta värme - passa noga. Ställ pajen kallt till serveringen.
- Servera gärna med vaniljglass.
Publicerat den
7 december 2009
Liknande recept
Skriv kommentar