Lammstek i skivor blir härligt möra när det får bräsera långsamt i vin och fond. Matkornen får smak av citron och örter.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
Skölj köttet i kallt vatten och ta bort ev benflisor. Torka torrt med hushållspapper.
Krydda lammköttet med 2 tsk salt och 1 tsk peppar.
Bryn köttet i 2 msk olja i omgångar i en stekpanna, ca 2 minuter per sida.
- Lägg över köttet i en ugnssäker gryta med lock, tex. gjutjärnsgryta.
Fräs lök och vitlök i fettet som är kvar i stekpannan under omrörning någon minut.
Häll på vin, fond och vatten, låt koka upp. Häll över i grytan.
- Sätt ett lock på grytan och ställ in i nedre delen av ugnen.
Tillaga ca 2 timmar tills köttet är mört och släpper från benen.
- Koka matkornen enligt anvisning på förpackningen.
Häll av i en sil och spola hastigt i kallt vatten, låt rinna av.
Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs lök och citronskal i en stekpanna i 2 msk olja utan att det tar färg.
- Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll på grädden och låt koka i 2 minuter. Tillsätt matkornen och låt småkoka under omrörning i 1-2 minuter, konsistensen ska vara krämig.
Krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar.
Vänd ner persilja och salvia. Späd ev med lite mjölk.
- Lägg upp köttet på tallrikar och skeda över lite av buljongen.
Servera med kornotton och nykokta morötter och sparris.
Publicerat den
15 april 2011
Liknande recept
Skriv kommentar