- Serverar: 15 portioner
- Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut
Detta bröd är så gott! Både vuxna och barn uppskattar det.
Instruktioner
- Mät upp grynen, kli och smör i en bakbunke. Koka upp vattnet och häll det över blandningen. Rör om och låt svalna tills det är fingervarmt. Ca 30 minuter.
- Smula ner jäst i en annan bunke. Värm vattnet (2 dl) och häll det över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Häll i salt och sirap. Tillsätt den avsvalnade grynblandningen och sedan mjölet lite i taget. Beroende på mjölsort och hur man mäter kan mängden behöva regleras. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp degen och knåda den smidig.
- Smörj en långpanna. Kavla ut degen lika stor som pannan och lägg i den. Skär rutor med en vass kniv, gärna insmord med lite olja för att det ska vara enklare att skära.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Grädda brödet i 225 grader varm ugn i ca 15- 20 minuter. Lägg över på galler och låt svalna under duk.
- Tips: Jag brukar baka brödet i en mindre långpanna, för att få brödet högre. Den jag har är 35x 25 cm. Om man inte har rågflingor går det bra att bara ta havregryn!
Publicerat den
13 januari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
mumsigt ;-)
mumsigt ;-)
mumsigt ;-)
Låter gott och enkelt. Salt finns inte i ingredienslista - vilken mängd ska man ta?
Tack för din observation ang saltet. Receptet är nu rättat. Lycka till med detta enkla o goda bröd!!
Det här var ett jättegott bröd, som dessutom inte heller var så krångligt!
Hej! Bakade detta bröd och det var verkligen gott! Men....... med gröt & mjölmängderna blev degen knappt hanterbar! Maskinen skrek när den blandade!! Vad kan jag ha gjort för fel?! Brödet blev väldigt kompakt!
Vad kul att du provabakat ett av mina favoritbröd. Prova att ta lite mindre mjöl. Vi mäter på olika sätt, vissa packar mjölet hårt i måttet, medan andra låter mycket luft finnas kvar i mjölet. Degen ska vara smidig och lätt. Jag upplever att mjölmängden varierar lite från gång till gång. Man får gå på känsla vad gäller mjölmängd. Lycka till!
Jag bakade bröd i långpanna och alla tyckte om det vi åt det med Rosmaries laxsoppa finns i mina recept. Tack kram från BERIT.
Verkligen lättsamt och gott bröd! Kommer att baka detta många gånger ... Har använt olika sorters mjöl och det blir lika bra vilket som.
Det här var ett gott bröd. Hade brödsirap i, för det var vad jag hade hemma. Sen blandade jag med rågmjöl, rågsikt och vetemjöl. Använde bara fiberhvaregryn.. Tack för ett gott bröd..
Hej tack för ett fint recept. Men jag ändrade lite ingredienser för att jag bor nere pa Gran Canaria och här är det vanskligt att finna ragflingor,vetekli och kruskakli, jag bytte ut dem mot Muesli som även innehöll torkade frukter det är väl meningen som än frukostblandning.Brödet blev mycket omtyckt av mina spanska vänner. Hälsningar Björn (Quintana)
Jättegott bröd och lättbakat förutom att det tar lite tid =) Hade inga rågflingor så jag tog rågmjöl istället och det gick bra det också...
Mycket gott bröd:) Jag dubblade receptet och gjorde i en stor långpanna. Restultatet blev ett mycket högt, saftigt bröd.
Detta bröd kan jag tänka mig passar utmärkt till en stor smörgåstårta. Jag brukar använda dinkelprodukter ofta, så jag tänkte att man kanske kunde byta ut hälften och att det blir ett bra resultat ändå. Ska prova det och återkommer sen. Tack för receptet.
Smakar jättegott! Jag har inga rågflingor,så användade jag dubbel havregyrn.Och jag har grädde(10%)2.5dl, då tog jag bort smör istället. Men jäst fungerade väldigt bra igår. Och bröd blev stor o saft, trotts att det tycktes inte så vacker. Tyvärr fick jag inga form, men fortfarande blev jag glada...
Säger som MatTina i TV, jättegott, tack så mycket o full poäng.
Jättegott bröd som jäste jättefint. Vi blandade i 4-kornskross, linfrö & havregryn, en tredjedel av varje istället för rågflingorna. Tog även i en del dinkelmjöl. Blev toppen!
Supergott!! Alla i familjen älskade det :)
Mycket gott bröd! Jag hade däremot lite bekymmer när jag bakade det... först så vågade jag inte sätta i allt mjöl för degen var som en tung cementklump så jag satte bara 9 dl. Sen gräddade jag det i en liten långpanna i ca 22 minuter. Resultatet blev lite degigt. Brödet såg färdiggräddat ut och kanske blev det degigt pga den mindre mängden mjölet? Eller ska jag ha lägre temp på ugnen och längre gräddningstid nästa gång om jag gör i liten långpanna? Hoppas på lite hjälp för jag vill gärna baka detta bröd igen! :)
Otroligt gott bröd, en klar 5a! 1a gången gjorde jag precis som receptet var och det blev kanon... 2a gången tillsatte jag 4 ganska stora kokta, pressade potatisar och nån dl extra mjöl, lät den jäsa ut riktigt länge på 2a jäsningen (ca 1,5 timma) och gräddade ungefär 20-25 minuter (stor långpanna)... Resultatet blev ännu bättre (enligt min smak) ett saftigare bröd som förhoppningsvis håller sig ännu längre... :) PS: Jag använde bara vetemjöl special och enbart havregryn... :))
Gott! Jag tog sportgryn i st och hade lite torkade tranbär som extra "krydda".
Gott bröd. Tyvärr läste jag fel så jag tog i lite vetekross i degen vilket inte var så gott då det blev lite stenkonistens. Men bröder var gott i övrigt. Detta kommer vi göra igen.
Helt klart en ny favorit!
Väldans gott! Sambon avverkade halva brödet förrän d äns hunnit svalna helt. :)
Smakar mycket gott! Familjens nya favorit. Brukar ta några deciliter vetemjöl special med fullkorn för att få brödet mer fiberrikt. =)
Ett toppengott bröd, helt i vår smak. Jag använde mig av mjölet manitoba cream och bakade i en stor långpanna, blev otroligt högt och luftigt.
Fantastiskt gott bröd, väldigt uppskattad här hemma vilket resulterar i strykande åtgång.
Instämmer i att detta är ett gott bröd!
Verkligen ett gott bröd och enkelt att baka, kommer att göra det många gånger
Ett jättegott bröd!
Det va gott. Mycket nyttigheter i och barnen åt som hästar, Vi åt Gulasch till,passade utmärkt
Fantastiskt gott bröd!! Min sambo som inte tycker om "nyttigt" bröd älskade det =) Tack!! =)
du skulle ha skrivit att vattnet som man häller på jästen ska vara 37 grader, det tänkte inte jag på så min jäst dog och jag blev oxtokig ! X)
Ser väldigt bra ut och idéen med mindre panna köper jag gärna. Tack från Adilah
Toppengott matbröd jag bakar det ofta. God och Gott Nytt År victea
Hej, är ganska ny...............hamnade här av en slump. Detta bröd är lättbakat och mycket "mumsigt"
Mmm...ser jättegott ut. Ska prova det snart :o)
Hur gott som helst! Kommer göras många många gånger till! :)
de såg supergott ut. Måste pröva de!
Gud vad gott det här brödet var! Jag är inte särskilt duktig på att baka bröd men den här gången blev det en full träff! Ska göras oftare!!! Tack!
Hejsan! Har i dag bakat ditt långpannebröd. Det blev fluffigt och mycket gott! Kommer att göra det fler gånger. Bjöd mina grannar på några bitar och de gillade verkligen det! /lillawe
Mkt bra recept. Jag la till nån tesked brödkrydda och tog 50/50 smör o olja ! Saftig och bra blev det :)
Så gott! Ungarna älskar det här brödet! Jag brukar ta 7 dl havregryn och resten vetemjöl, resultatet blir ett underbart gott och saftigt bröd. ********** Super gott!!
Har utgått från ditt recept idag men använde mig av vad jag hade hemma. 5 dl havregryn + 1dl vetekli +1 dl vetegroddar skållades med hett vatten. Istället för vanligt salt tog jag mitt kryddsalt som jag gjorde med torkade kryddor från kryddlandet i höstas. Använde grovt rågmjöl, rågsikt samt vetemjöl och tillsatte också ett ägg och en klick turkisk yoghurt i degen. Testar att kalljäsa brödet i kyl över natt och hoppas att det blir gott och saftigt.
Ser jättegott ut, skulle gärna vilja baka det men vad kan jag ta istället för kesella då jag är laktosintolerant?/Mvh LInda
Ber om ursäkt då jag skrev på fel recept.
Fantastiskt gott bröd! Och enkelt! Tack!
Mycket gott bröd. Gjort den flera gånger.
Mycket gott bröd. Gjort den flera gånger.
Mums!
Vilket gott bröd! Grannfrun kom in då jag var klar och hon ville ha receptet. Nästa gång skär jag större rutor. Tack!
detta måste jag testa någon gång det verkar jättegott!
De har ar kanongoda och enkla att gora, jag har anvant det har receptet flera ganger men jag har aldrig anvant vetekli, okar mangden havregryn och mixar med vetemjol och andra mjolsorter. Goda saftiga bullar. Hogsta betyg fran mig.
Hur stor långpanna använder ni? Min är 30*40 cm. Är det för stort?