Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grovt fullkornsbröd

(1 kommentar)  
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Saftigt bröd med god smak. Hittade inte fyrkornskross så det blev råg, vetekross samt havregryn istället och sirap istället för honung. Ska stå längre än man tror i ugnen. 96-99 i innertemp.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka kross och vatten under mrörning till en lös gröt i cirka 10 minuter. Häll gröten i en bunke och blanda i filmjölken. Låt blandningen svalna till fingervarm, cirka 37 grader. Smula ner jästen i bunken och rör om tills den har löst sig.
  2. Tillsätt honung, salt, olja och mjöl. Arbeta ihop till en smidig, något lös deg och låt jäsa cirka 1 timma .
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och lägg dem i avlånga smorda brödformar, à 1 ½ liter, med solroskärnor i botten.
  4. Det går även att baka bröden direkt på plåt med bakplåtspapper eller att göra ett stort bröd i en större form. Jäs ytterligare cirka 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter 200 grader. Låt kallna på galler under bakduk.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Maahl 18 januari 2010

    Supergott! Jag använde mörk brödsirap, vetekross, ½ mörkt lantbrödsmjöl och ½ rågsikt. Brödet blev hur saftigt som helst. Men det höll på att sluta i katastrof för degen var så lös att den bara rann omkring och fastnade på bakbordet (allt under spydiga kommentarer från maken "när jag bakar bröd..."). Men ändå, jag kommer baka detta bröd igen, men kanske skippar knådningen innan degen ska ner i formen....

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.