Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bröd med baljväxter och havre

 
Skriv ut

Det här receptet har jag kommit fram till efter att ändra orginalreceptet 2 gånger, framtida ändringar är alltså inte helt omöjliga. Det blir en stor sats bullar, vill man kan man göra halva mängden av allt utom jästen och "snabbjäsa" degen i 40min som vanliga bullar. Men använd då fingervarm degvätska.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Morgonsyssla: Blanda vatten, rågkross och havregryn och ställ in i kylen att svälla över dagen. Förbered gärna med att koka baljväxterna om du inte har färdigkokta. 2,5 dl okokta linser blir ungefär 500 g.
  2. Efter middagen: Mixa baljväxterna med 3 dl vatten till en slät smet. Lös jästen i 1 dl vatten. Blanda i baljväxt-väskan, havreblandningen, solrosfrön, olja, sirap, vetegroddar och rågsikten. TIllsätt 7-8 dl vetemjöl och knåda i 5 min i maskin. Tillsätt linfrön och salt och knåda snabbt in i degen. Täck med plastfolie och ställ in i kylen i minst 10 timmar. Degen skall jästa till dubbel storlek.
  3. Dag 2: Ta gärna fram degen (som nu är dubbelt så stor) så att den hinner bli rumsvarm. Baka ut till ca 24 bullar. Låt jäsa ca 30 min och grädda i 7 min på 250 grader, sänk sedan värmen till 200-225 grader och grädda ytterligare 7 min. Du kan med fördel kasta in en vatten (i mängd som en kaffekopp) under plåten när du sätter in bullarna. Stäng sedan snabbt luckan.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.