Det här receptet har jag kommit fram till efter att ändra orginalreceptet 2 gånger, framtida ändringar är alltså inte helt omöjliga.
Det blir en stor sats bullar, vill man kan man göra halva mängden av allt utom jästen och "snabbjäsa" degen i 40min som vanliga bullar. Men använd då fingervarm degvätska.
Instruktioner
- Morgonsyssla:
Blanda vatten, rågkross och havregryn och ställ in i kylen att svälla över dagen. Förbered gärna med att koka baljväxterna om du inte har färdigkokta. 2,5 dl okokta linser blir ungefär 500 g.
- Efter middagen:
Mixa baljväxterna med 3 dl vatten till en slät smet. Lös jästen i 1 dl vatten. Blanda i baljväxt-väskan, havreblandningen, solrosfrön, olja, sirap, vetegroddar och rågsikten. TIllsätt 7-8 dl vetemjöl och knåda i 5 min i maskin. Tillsätt linfrön och salt och knåda snabbt in i degen.
Täck med plastfolie och ställ in i kylen i minst 10 timmar. Degen skall jästa till dubbel storlek.
- Dag 2:
Ta gärna fram degen (som nu är dubbelt så stor) så att den hinner bli rumsvarm. Baka ut till ca 24 bullar. Låt jäsa ca 30 min och grädda i 7 min på 250 grader, sänk sedan värmen till 200-225 grader och grädda ytterligare 7 min. Du kan med fördel kasta in en vatten (i mängd som en kaffekopp) under plåten när du sätter in bullarna. Stäng sedan snabbt luckan.
Publicerat den
9 september 2008
Liknande recept
Skriv kommentar