Dansk klassiker. Namnet "æbleskiver" är numera lite missvisande eftersom man har gått ifrån den gamla traditionen att ha äpple i munkarna. Ger c:a 40 munkar.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en skål och tillsätt 1 tsk socker och 1 msk mjölk och blanda samma noga. Ställ åt sidan en stund på varm plats så att jästkulturen kan komma igång ordentligt (denna metod är bra också vid brödbak).
- Smält smöret i en kastrull på låg värme och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (c:a 37 grader).
- Skira äggen. Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Sikta ner mjölet och tillsätt mjölk-/smörblandningen i flera omgångar under omrörning.
- Vispa degen fluffig. Tillsätt citronskal, jäst och äggvitor under försiktig omrörning. Ställ degen svalt (inte kallt) att vila i 2 timmar.
- Fritera eller baka i munkpanna och lägg på hushållspapper så att överflödigt fett kan rinna av. Varmhåll till serveringen. Rulla munkarna i strösocker strax innan serveringen.
Publicerat den
2 november 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Supergott!!! En 5 till dig ha en bra dag:)
Gott! Gav en femma till dig! =)
Har ett likadant recept som du o kan bara ge positiva ord. Dessa är supergoda!!!!