Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bröllopstårta med rosor

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 50 portioner
Skriv ut

Den stora tårtan räcker till 50 små bitar. Vill man servera mer tårta kan man baka ytterligare 1 tårta i endast en våning. Ta halva receptet och följ anvisningarna för den största tårtan. Utse gärna en tårt- ansvarig på bröllopet som skär ut tårtbitar till gästerna. Tänk på att inte ha för varmt i köket när grädden vispas och spritsas. Då kan den bli gul och smörig.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Bottnar till stora tårtan: Finriv mandelmassan och blanda den med ägg. Rita ut 3 ringar på 3 plåtar med bakplåtspapper 30 cm i diameter. Bred ut smeten i ringarna.
  3. Grädda bottnarna i mitten av ugnen 12-15 min. Låt dem kallna. Bottnar till mellantårtan: Gör som ovan men gör 3 bottnar ca 24 cm i diameter (mattallrik). Grädda de små tårtbottnarna samtidigt eftersom det får plats 1 mellanstor och 1 liten tårtbotten på varje plåt.
  4. Bottnar till lilla tårtan: Gör som ovan men bred ut 3 rundlar som är ca 15 cm i diameter (kaffekoppsfat). Låt bottnarna kallna.
  5. Rosgarnering: Skölj rosorna i vatten och torka av dem noga med hushållspapper eller låt dem lufttorka. Klipp bort stjälken och pensla hela rosenknoppen, lösa rosenblad och eventuellt mynta-blad eller rosenblad med äggvita. Strö genast över strösocker och låt dem stelna på smörpapper.
  6. Hallonmousse: Mixa hallonen i matberedare och passera dem genom en sil så att kärnorna försvinner. Ta lite hallonmos i taget och gnid runt i silen med baksidan på en sked. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden hårt. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner de passerade hallonen i äggsmeten.
  7. Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner de smälta gelatinbladen i hallonblandningen och vänd ner grädde och kesella. Ställ kallt att stelna, ca 2 tim i kylen.
  8. Chokladmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden. Vispa ägg och socker i en annan skål. Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn på full effekt (OBS! passa noga) några minuter eller i vattenbad.
  9. Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Blanda den smälta chokladen med äggbland-ningen. Vispa ner gelatinet i ägg- och chokladblandningen. Blanda försiktigt grädde, kesella och äggblandning och ställ kallt att stelna ca 2 tim.
  10. Klipp bort 1 cm av tårtbottnarna runt om. Detta är för att den yttersta kanten annars blir för hård. Lägg remsor av smör- eller bakplåtspapper utmed tårtkanten. Det förhindrar att tårtfatet blir kladdigt när man garnerar.
  11. Fördela mousserna växelvis mellan tårtbottnarna. Lägg först 3 stora bottnar, sedan 3 mellanstora och sist 3 små bottnar med mousse emellan. Bred resterande chokladmousse över och runt om tårtan.
  12. För att tårtan inte ska glida isär, sticker man ner 3 grillspett av bambu eller spetsade blompinnar från toppen på tårtan och rakt ner. (Pinnarna tas bort efterhand som tårtan skärs upp.) Ställ tårtan kallt för garnering på bröllopsdagen.
  13. - Hit kan förberedas -
  14. Vispa grädden ganska hårt. Bred ut ett tunt lager grädde över hela tårtan. Garnera sidorna med en sprits i ett korgmönster.
  15. Lägg på de sockrade rosorna och bladen. Dra bort smörpappersremsorna.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • evaldo 20 januari 2008

    Oj Oj vilken smarrig tårta. Jag tror jag vill gifta mig igen Ha Ha.

  • slott 4 augusti 2008

    har inte bakat tårtan men snart. Dottern gifter sig 30 augusti. Jag ska göra tårtorna allt enligt deta recept. Fast jag ska inte göra våningar och så tänker jag ha mouusen utanpå. Dekorera med en vit ros i mitten och choklad blad tunt om.Har testbakat många tårtor det här är det bästa absolut.

  • slott 4 augusti 2008

    Oj så många stavfel det blev.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.