Det här brödet bakas på vetesurdeg på Brunkebergs bageri.
Här är en förenklad variant gjord med en fördeg.
Bröden går utmärkt att frysa.
Instruktioner
- Rör ihop ingredienserna till fördegen i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp över natten eller minst 3 timmar i rumstemperatur.
Blanda alla ingredienser under steg 2 utom saltet med fördegen i en bunke.
- Arbeta degen i en hushållsmaskin i 10-15 minuter, tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 3 minuter. Låt degen jäsa i bunken 30 minuter.
Forma degen till 3 runda bröd, lägg dem i mjölade jäskorgar eller i bunkar klädda med mjölade handdukar.
Låt bröden jäsa övertäckta med bakduk ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
- Ta fram bröden om de har jäst i kylen.
Sätt ugnen på 250 grader, värm upp en plåt med kanter på den nedersta falsen.
Stjälp upp bröden på ett bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längs ned.
Stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
- Öppna luckan och släpp ut ånga efter 20 minuter och sedan var 5:e minut i ytterligare ca 20 minuter. Brödets innertemperatur ska vara 98 grader.
Publicerat den
13 november 2009
Liknande recept
Skriv kommentar