Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

En riktigt god köttgryta för hst och vinter. Alldeles utmärt att frysa in.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor. (Använd gjärna 50% olivolja)
  3. Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter). Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
  4. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
  5. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.
  6. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
  7. Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan. Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis. (Här brukar jag låta morötterna vara kvar.) 5 minuter innan servering kan man också vända ner färsk tomat i större bitar)

Liknande recept

Kommentarer (9)

  • Elis 17 februari 2008

    Absolut den godaste grytan jag ätit. Denna mååååååste ni testa.

  • A76 14 april 2008

    Supergott recept på Burgundisk gryta. Det finns många varianter och den här var jättegod och mustig.

  • i_volokh 30 april 2010

    En riktigt god gryta!!!

  • boban 27 augusti 2010

    Vad ska man säga det blir inte godare en så här. bra att den är så enkel att göra . testade med svartvinbärsgele till blev en god brytning.

  • christincarlsson 19 oktober 2010

    Åhh, så gott, men tyvärr gickde inte hem hos barnen.

  • Marmor 19 december 2010

    Den här grytan har varit min favorit i många år - underbart god! Alla som bjuds vill ha receptet

  • tossan82 2 oktober 2012

    Supergott blev det! Här hemma åt vi blomkålspuré och svartvinbärsgelé till :D

  • caritas 10 oktober 2014

    Mycket god och mustig gryta. Den smakar godast dagen efter

  • caritas 3 januari 2015

    Fantastiskt god gryta

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.