Burgundisk Köttgryta

En riktigt god köttgryta för hst och vinter. Alldeles utmärt att frysa in.

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: köttgryta
Burgundisk Köttgryta
Källa: Ica.se
Uppladdad av: josit67
Skrivet: för över 2 månader sedan

Ingredienser

1 kg grytbitar (av nöt, t.ex. högrev, fransyska)
2 msk smör (extra till stekning)
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
½ dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
½ (à 75 cl) flaska rödvin
2 paket bacon (skivad á 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (275 g)
Salt
Nymalen peppar

Bouquet Garni:
1 bit morot
ett par timjankvistar
ett par persiljekvistar
2 lagerblad
steksnöre
1 dl grovhackad persilja

Betyg (11 röster)
Antal personer
6 st
Visningar:
32929
Sparat:
735

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.

Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor. (Använd gjärna 50% olivolja)

Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter). Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.
Strö över mjölet och blanda väl.

Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin.
Sänk värmen och sjud.

Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken.
Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.

Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.

Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis. (Här brukar jag låta morötterna vara kvar.) 5 minuter innan servering kan man också vända ner färsk tomat i större bitar)

LIKNANDE RECEPT

Köttgryta recept
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
av styvan
över 2 månader
av MatsS
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.