Ta vara på skogens guld och gör denna underbara paj.
Servera den ljummen med en klick crème fraiche, löjrom, hackad rödlök och dill.
Instruktioner
- Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna.
- Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme, då går det lättare att kavla eller trycka ut degen i formen och den färdiga pajen blir sprödare.
- Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24-26 cm i diameter. Nagga pajbotten med en gaffel. Ställ in formen 30 min i kylen eller 10 min i frysen. Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen.
- Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 min.
- Skär svampen i mindre bitar. Fräs i smör tillsammans med lökhacket tills vätskan kokat in. Låt det svalna.
- Fördela röran i det förgräddade pajskalet. Skär osten i centimetertjocka skivor och fördela över svampen.
- Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över svampen och osten.
- Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, ca 40 min.
Publicerat den
2 september 2008
Liknande recept
Skriv kommentar