Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Carbonade alla fiamminga ( Flamländsk köttgryta)

(5 kommentarer)  
Carbonade alla fiamminga ( Flamländsk köttgryta) Carbonade alla fiamminga ( Flamländsk köttgryta) Carbonade alla fiamminga ( Flamländsk köttgryta) Carbonade alla fiamminga ( Flamländsk köttgryta)
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Fick detta recept från Italien i veckan. Har provlagat den nu till helgen. Får säga att det var en riktig femetta! Underbar god, nu i vintermökret.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Strimla löken tunt. Skär köttet i kuber ca 3x3 cm stora bitar. Skär fläsket i små tärningar ca 1x1 cm. Smält smör i en stekpanna och stek fläsktärningarna vackert gyllenfärgade, ta upp fläsket och lägg åt sidan, låt fettet vara kvar i stekpannan.
  2. I samma fett som man stekte fläsket, steker man nu löken, sänk värmen, löken skall stekas på svag värme i ca 15 minuter under lock. När löken är genomskinlig, strör man på farinsockret och rör om, låt det stekas ytterligare ett par minuter, tills sockret har smält. Häll löken över i en sil, så den får rinna av.
  3. Salta och vänd köttbitarna i mjöl och stek dem i olivolja tills de fått vacker färg, ta upp köttet och lägg åt sidan. Vispa ur stekpannan först med balsamvinägern och när det kokat upp häller man i ölet, lägg i buljongtärningarna. Sänk värmen, nu skall den bara småkoka, tillsätt timjan och lagerblad, låt koka i ca 10 minuter, smaka av ev med peppar.
  4. Sätt ugnen på 175°C Smörj en ugnsfastform med höga kanter. Varva nu först lök, kött och fläsk, häll till sist över skyn med öl, vinäger och kryddorna. Kantskär formfranskan och bre senap på bara en sida, lägg den sedan med senapssidan på köttet. Täck formen med ugnsfolié, se till att den sluter tätt. Sätt in den i ugn på 175ºC, näst längst ner i ca 2 timmar eller tills köttet är riktigt mjuk. Strö över ev hackad persilja. Gott med kokta potatis och grönsaker till.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • maerta 9 januari 2010

    Vansinnigt gott! Jag hade bråttom så jag fuskade en aning, körde det hela i tryckkokaren (inte bröden såklart). På så vis missade vi senapsbröden, men å andra sidan gick det hela på bara 2 timmar. Och smaken blev nog densamma. Nästa gång ska jag göra den "på riktigt". Tack för ett mycket bra recept!

  • Christer_76 10 mars 2011

    Super god gryta helt i min smak. Mustig sås och mört kött japp en klar 5a. Skickar med en bild.

  • severina 29 september 2011

    Riktigt gott! Klockren festmåltid i höstmörkret!!

  • pihal 29 januari 2012

    Tyckte detta recept lät spännande eftersom jag själv har ett recept på flamländsk köttgryta som jag bara älskar. Gjorde detta idag och måste säga att jag håller mig till mitt recept i fortsättningen. Förstod inte vad brödet skulle tillföra rätten. Tyckte inte heller speciellt om smaken. Ledsen men det blir bara 3 i betyg.

  • Hans Kärin 7 mars 2018

    kanon

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.