Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chiboustgratinerad päronpytt

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Stekta päron och mörk choklad i ljuvlig förening.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Päron: Skala och kärna ur dem och skär i sockerbitsstora tärningar. Stek päronbitarna gyllenbruna i smör och socker, använd en varm vid panna så att de får färg. De ska bli gyllenbruna, ställ åt sidan.
  2. Chiboust: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Finhacka chokladen och smält den i mikro till 50 grader, använd termometer. Rör då och då tills chokladen har smält till rätt temperatur. Blanda mjölk, grädde, äggulor och maizena. Sjud till en kräm under ständig omrörning. Lyft upp gelatinbladet och tillsätt det i den varma krämen, rör tills det smält. Häll krämen över chokladen. Rör tills chokladen är inblandad, täck med plastfolie och ställ åt sidan.
  3. Maräng: Vispa äggvitor, citronsaft, och 1 msk socker med elvispen till skummet är pösigt, tillsätt ytterligare 1 msk socker vispa på hög hastighet till en fast maräng. Vänd ner den varma krämen i marängen till en lätt och luftig kräm. Fördela drygt hälften av krämen i cocotteformarna som rymmer ca 1 dl. Fördela päronpytten ovanpå och till sist resten av krämen.
  4. Ställ formarna i frysen minst 3 timmar om du ska stjälpa upp den, i annat fall räcker det med 1 timma. Sätt ugnen på grill, stjälp eventuellt upp de frysta formarna på desserttallrikar som tål värme. De kan också serveras direkt i portionsformarna.
  5. Strö över ca ½ msk socker och gratinera dem direkt under grillen tills sockret karamelliserat sig. Låt dem sedan stå i rumstemperatur ca 30-60 minuter, den längre tiden om de står kvar i formen. Servera med hallon och citronmeliss.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.