Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chocolate Chip Banana Cake med kolamarängsmörkräm.

 
  • Serverar: 12-14 portioner
Skriv ut

Behöver jag säga något mer än rubriken? Jo, WOW vilken underbart god tårta! Tårtan är värd varje minut i arbetsinsats!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två runda bakformar, 16-18 cm i diameter.
  2. Blanda mjöl, bikarbonat och salt. Vispa smör och socker ljust och krämigt, 2-3 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg.Sikta ner mjölblandningen och tillsätt gräddfilen. Skala och mosa bananerna och tillsätt dem. Blanda i chokladen, rör till en slät smet. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 50-55 minuter. Låt bottnarna svalna ca 10 minuter i formarna innan de stjälps upp på galler och får kallna.
  3. Kola: Värm grädden på svag värme i en kastrull, den ska inte koka. Lägg sockret i en annan kastrull, värm på medelvärme tills det börjar smälta runt kanterna. Rör tills allt socker smält och fått en fin gyllenbrun färg, 170-175 grader. Tillsätt smöret klickvis och rör om tills det smält. Tillsätt grädden, lite i taget och rör tills blandningen är slät. Blanda i salt. Häll kolan i en burk. Låt svalna i rumstemperatur.
  4. Kolamarängsmörkräm: Lägg äggvitor och socker i en värmetålig skål över sjudande vattenbad. Vispa med en handvisp tills blandningen är 65 grader och sockerkristallerna har smält. Häll över smeten i en bunke och fortsätt vispa med elvisp till en vit och fluffig marängsmet, ca 5 minuter. Tillsätt smöret, lite i taget. Vispa ytterligare 3-5 minuter, tills smörkrämen gått ihop. Tillsätt 1 dl kola och vispa till en jämn kräm. Dela smörkrämen i två skålar, hälften till fyllning och hälften till tårtans utsida.
  5. Montering: Dela båda bottnarna i 4 tunnare bottnar. Lägg den första bottnen på ett fat eller bricka. Bred ut ett jämnt lager smörkräm över bottnen. Lägg på övriga bottnar med smörkräm emellan, översta bottnen ska ha den skurna sidan nedåt. Bred ett tunt alger smörkräm över hela tårtan och ställ in den i kylen ca 5 minuter, låt smörkrämen stå i rumstemperatur under tiden.
  6. Blanda ca 1 dl av smörkrämen med ½ msk kakao. Spritsa lite av den ljusa smörkrämen på tårtan. Bred resterande ljus smörkräm över hela tårtan. Använd en palett eller en liten sked för att göra marmorerat mönster i frostingen.
  7. Spritsa chokladsmörkrämen i små klickar på tårtan. Värm den resterande kolan ca 10 sekunder i mikrovågsugn och ringla den över hela tårtan.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.