Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tårta med apelsin, vallmofrö och choklad

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

En riktig höjdartårta med en läcker prickig vallmobotten, söt/syrlig apelsincurdsfyllning som sedan toppas med en krämig färskostfrosting och ljuvlig choklad. En tårta som gör succé!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner mjölken. Blanda alla torra ingredienser. Sikta ner dem i äggpöset varvat med smörmjölken. Blanda i apelsinskal och -saft.
  3. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar, stickan ska kännas torr. Ta ut och låt kallna.
  4. Apelsincurd: Blanda apelsinskal och-saft, ägg, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och rör ner smöret. Sila curden och låt den kallna.
  5. Frosting: Vispa grädde och bakpulver hårt. (bakpulvret gör att grädden kan vispas länge utan att det blir smör) Rör ihop färskost och florsocker. Vispa ihop grädde och färskost, på låg hastighet tills allt är blandat och det är fluffigt. Blir frostingen för lös kan den ställas i kylen en stund.
  6. Ihopsättning och garnering: Skär kakan i fyra bottnar. Fördela knappt hälften av färkostfrostingen på tre av bottnarna och därefter ett lager apelsincurd. Lägg ihop bottnarna och avsluta med den utan fyllning. Täck med plastfolie och låt gärna tårtan stå i kylen till nästa dag.
  7. Täck tårtan runtom med frosting och spritsa eventuellt en kant längst ner vid foten. Garnera med hyvlad mörk choklad, pudra över kakao och lägg på vinbär eller andra bär.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.