Hemgjord glass som du garnerar med chokladrosenblad som du gör själv eller köper i välsorterade butiker.
Instruktioner
- Lägg apelsinskal, äggulor och hälften av sockret i en skål. Vispa vitorna till hårt skum, vispa i resten av sockret, lite i taget.
- Vispa ner apelsinsaften i äggsmeten och rör ner allt i marängsmeten. Häll upp i frysform, täck över och frys tills det är hårt.
- Blanda choklad och grädde till fyllningen i en kastrull och värm försiktigt tills chokladen smält. Låt kallna.
- Ta ut glassen ur frysen och lägg hälften i ett jämnt lager i en avlång bakform.
Bred chokladfyllningen över och frys i 20 minuter. Ställ tillbaka resten av glassen i frysen.
- När chokladlagret stelnat, lägg på resten av glassen och jämna till ytan.
Täck med folie och frys till allt är hårt.
- Stjälp upp på serveringsfat och garnera med vispad grädde och chokladrosenblad.
- Chokladrosenblad:
Mörk choklad passar bästa att använda till chokladdekorationer.
- Till chokladrosenblad behövs färska perfekta blad med klart utmärkta ådringar. Skölj och torka dem väl.
- Bryt chokladen i små bitar och smält i vattenbad. Se till att det inte kommer vattenånga i chokladen och att den inte blir för het.
- Använde en fin pensel och pensla undersidan (den ådrade) på bladen med choklad, se till att bladen blir jämnt täckta ända ut till kanterna.
- Låt stå på svalt ställe, inte i kylskåp, då blir chokladen matt. När chokladen är hård, peta loss och dra av bladen. Gör helst flera blad än vad som behövs, de är sköra och går lätt sönder.
- Chokladformar:
Gör som ovan, men pensla pappersformar med den smälta chokladen. Dra försiktigt av formarna när chokladen steltnat. Jättegott med glass, parfait eller sorbeter.
- Chokladrosenblad och andra chokladdekorationer kan förvaras flera veckor i en lufttät burk.
Publicerat den
28 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar