Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Choklad Baguette

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 7 timmar 15 minuter
Skriv ut

Baguetten är ett bröd vi verkligen förknippar med Frankrike, men där började det faktiskt inte bakas förrän på 1920-talet. Då tog Österrikiska gesäller med sig metoden med poolish (baguettens surdeg) från Polen till Frankrike, och så började man använda den i baguettedeg. Poolishen ger baguetten det typiska luftiga innehållet med stora luftblåsor. Leilas tips! Om man sprutar vatten över baguetterna med en blomspruta en till två gånger under gräddningen och när man precis tagit ut dem ur ugnen så får de extra fin krackelering och skorpa av ångan. Baguetter ska ätas färska, då är de helt klart godast. Ställ gärna in dem i ugnen på 200 grader i någon minut, just innan de serveras, så smakar de som nybakta.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten. Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät. Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
  2. Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet, mjölk och rör om. Tillsätt deg 1, ägg, salt och strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter. Jäs i en bunke under bakduk, i cirka 1 ½ timme. Knåda in hackad choklad för hand. Sätt ugnen på 240 grader. Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra bitar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel. Vik in långsidan på varje ark, rulla ihop och spetsa till ändarna. Vrid baguetterna ett varv så att skarven blir som en spiral och lägg dem på en smord baguetteplåt (eller vanlig plåt). Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt. Gör några snitt med en vass kniv (eller rakblad) diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader när bröden börjar få färg. Grädda tills brödet sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Smulpajen 9 september 2008

    Dessa baguetter har jag bakat fast utan choklad. Vet inte hur smaken blir med choklad, men utan choklad måste man dubbla saltet. Luftiga och goda baguetter som får en femma utan choklad och med mer salt!

  • Smulpajen 9 september 2008

    Glömde säga att det är på tok för mycket mjöl, 8 dl räcker. Bakar man utan choklad ska det givetvis inte heller vara något socker.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.