- Serverar: 6-10 portioner
- Tid: 4 timmar 5 minuter
Skriv ut
En fantastiskt mjuk chokladtårta, fylld med vit chokladkräm och täckt med mörk chokladglasyr. Jag bakade den till min sambo första gången 2009. Trots att jag själv inte är något chokladfan blev jag totalt överväldigad! Det blir fler gånger säger jag bara!
Instruktioner
- Smöra en rund form (20 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten.
- Fyllning:
Hetta upp grädden tills den nästan kokar. Lägg i den vita chokladen i en matberedare och hacka den grovt. Häll ner grädden genom tratten medan motorn är igång. Mixa i 10-15 sekunder eller tills blandningen är slät.
Häll upp i en skål och låt kallna. Täck över och kyl i kylskåpet i 2 timmar eller tills fyllningen stelnat. Vispa den sedan mjuk och fluffig.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Kakan:
Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, lite i taget.
Sikta ner mjöl och kakaopulver i en separat skål och vänd sedan ner detta i smeten. Späd med lite mjölk om den skulle bli för tjock.
Häll smeten i formen, jämna till ytan och grädda i ugnen i 45-50 minuter eller tills den börjar släppa runt kanterna.
Stick också en provsticka i mitten av kakan. När den är torr är den klar.
Låt kakan vila i formen i 5 minuter och stjälp sedan upp den på ett bakgaller och låt den kallna.
- Glasyr:
Smält chokladen (t.ex. i vattenbad). Rör ner smör och grädde. Låt den svalna och rör om tills glasyren är tjock och bredbar.
- Dela kakan i 3 bottnar. Lägg sedan samman bottnarna med fyllningen emellan. Bred glasyren ovanpå och runt kanterna på tårtan. Strö över hyvlad choklad och sikta till sist över florsocker och kakaopulver.
- Tips!
Variera genom att blanda ner t.ex. 115 g färska hallon i vispgrädden och fyll tårtan med den. Dekorera med hallon istället för choklad, om du vill.
Publicerat den
19 mars 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Verkar super god! Men en fråga bara, ska det inte vara något bakpulver eller dylikt i denna kaka?
Svar: nix inget bakpulver.. Det blir så fin ändå :)
För tre veckor sedan! MUMS :)
Hur mycket vit choklad använder du om du anger det i gram?