- Serverar: 8-10 portioner
- Tid: 40 minuter
Skriv ut
Mäktig tårta som med fördel tillagas dagen innan servering. Receptet kommer från en lchf-kokbok.
Instruktioner
- Choklad med lägre kakaohalt ger en sötare anrättning. Jag tillsatte istället lite mera vaniljsocker och 2 msk strösocker, för jag ville ha lite mindre syrlig smak.
- Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg bakplåtspapper i botten på en springform. Hacka nötterna fint och blanda med det smälta smöret. Fördela i botten på formen och grädda mitt i ugn tills ytan är gyllenbrun.
- Smält chokladen i värmebad eller mikron. Spara lite av chokladen till garnering.
- Dela gulor från äggvitor och vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden styv i en skål för sig och vispa till sist äggulorna med osten, vanilj och eventuellt socker i en tredje skål. Blanda försiktigt den något avsvalnade chokladen med hälften av grädden. Rör fösiktigt med en slickepott tills det blandar sig helt. Vänd ner resterande grädde, därefter ägg- och ostblandningen och till sist de gårt vispade vitorna i smeten. Rör försiktigt ihop tills det blandat sig helt.
- Häll chokladsmeten ovanpå nötbotten och ställ i kyl över natten. Vill du ha mer glasskaraktär går det bra att frysa tårtan, men inför servering tinas den svalt minst ett par timmar. Garnera med choklad riven på rivgärn eller med osthyvel.
- Denna tårta går lika bra att göra i små portionsformar.
Publicerat den
4 april 2009
Kommentarer
Skriv kommentar
Helt klart godkänd! Särskillt ihop med varma hallon o vispad grädde, den snuddar faktiskt vi femma, men du får en väldigt stark 4 för detta fina recept! Tack!
Tog i lite hermasates men det smakade inte gott :-( Trist för den såg himla god ut så nästa gång struntar jag i sockret :-P