Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladbavaroise i tre färger

(18 kommentarer)  
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

En fantastisk tårta som inte är så komplicerad att göra som den kanske ser ut. Receptet på tio bitar är väl tilltaget. Tårtan på bilden har jag gjort på dubbel sats, 20 bitar, men det räcker gott och väl till 25 bitar. Originalreceptet kommer från det berömda konditoriet Vetekatten i Stockholm. De har ofta denna tårta i sitt skyltfönster.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Använd en form ca 20 cm i diameter med löstagbara kanter, alternativt en tårtring. Om formen har låga kanter kan du klä formen med remsor av OH-film eller liknande för att höja kanterna.
  2. Börja med botten. Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret. Fördela till ett jämt lager i formen och platta till ordentligt. Ställ kallt så länge.
  3. Hacka chokladen var för sig och lägg i tre olika bunkar. Förbered grädden genom att vispa den.
  4. Nu är det dags att göra bavaroisesmeten. Koka upp mjölken. Rör ihop äggulorna och sockret. Slå allt i kastrullen och rör hela tiden tills massan kommit upp i 85 grader. Lägg i de blötlagda gelatinbladen och rör om tills de lösts upp. Sila sedan smeten. Fördela smeten jämt i de tre bunkarna med den hackade chokladen och rör om så att chokladen smälter. Vänd ner den lättvispade grädden i de tre olika chokladmoussegrunderna.
  5. Ta fram formen med botten och slå i den mörka moussen. Ställ in en stund i frysen. Upprepa sedan med den ljusa och sist den vita moussen. Låt tårtan stå en stund i frysen mellan varje lager för att undvika att de blandar sig. Låt sedan tårtan stelna ordentligt i kyl. (Med andra ord; gör den helst dagen innan.) Dekorera med pudrad kakao och hallon eller vinbär.

Liknande recept

Kommentarer (18)

  • Hanah 10 oktober 2009

    Var hittar man dessa choklader?

  • MichaelaH 26 oktober 2009

    Jag undrar om det funkar med vanlig marabou choklad eller någon annan choklad förutom Valrhona? =)

  • lockig 26 oktober 2009

    Det gör det helt säkert! Testa med marabous vanliga mjölkchoklad och deras mörka premium variant. Till den vita moussen kan du använda en vanlig vit blockchoklad. Det blir så klart en liten smakskillnad, men jag tror att tårtan blir jättegod (och billigare ;-)) ändå! Jag brukar köpa Valrhonas choklad i speciella chokladbutiker, i Malmö finns det en som säljer i lösvikt (Ahlgrens konfektyr, Södra tullgatan 1).

  • MichaelaH 28 oktober 2009

    Okej tack! Ska prova med lite vanligare choklad, hittade valrhona på ett ställe i Göteborg och då kostade dom 90:- kakan! skulle bli en lite väl dyr testtårta :( Men ska prova med vanlig, när jag gjort det berättar jag hur det gick, om det blev succé, bra eller katastrof! :D

  • motrot 12 februari 2010

    För att undvika bismaken av dåligt samvete över att man äter något som har tillverkats av fattiga och utnyttjade barn kan man byta ut Valrhonan mot valfri rättvisemärkt choklad. Kan rekommendera Divine. Eller för en billigare variant Cloettas rättvisemärkta.

  • pamela_leyton 12 februari 2010

    Ska testa att göra den i helgen :) ser jätte god ut!!! Hör av mig efter helgen och berättar hur det har gátt!!!

  • josefinan95 13 februari 2010

    Har inte testat att göra den än men den ser SUPERgod ut! Längtar till att få göra den. :)

  • kristinakarlstam 17 februari 2010

    Den ser fantastiskt god ut! Måste prova.

  • nannami 24 mars 2010

    Jag har för mig att jag tog typ Marabou mörk och Marabou mjölkcholkad samt vanlig vit block och dessutom gjorde jag den på låglaktosprodukter och den blev verkligen jättegod ändå. Låter jobbigare att göra än vad det är, men jag rekommenderar att ha gott om tid på sig just för att varje lager ska hinna stelna.

  • Kocken2011 4 april 2010

    vad är det för gelatin? :D

  • lockig 4 april 2010

    Jag använde vanliga gelatinblad, anar att originalreceptet nog är baserat på gelatin i pulverform men det hittade inte jag. Jag räknade ut vad varje gelatinblad vägde (förpackningens viktinnehåll delat med antal blad) och körde på det. Blev ganska många blad men fungerade bra.

  • niklasmiddag 1 februari 2011

    Helt underbart god tårta! Den blev hur fin som helst och var inte ens svår att göra :) Mitt tips till andra är bara att inte frysa tårtan för länge mellan alla lager så de inte delar sig helt! Jag använde gelatinpulver o det gick finfint.

  • sarahottosson 4 augusti 2011

    Tänkte testa att göra denna tårta, den ser helt gudomlig ut för en chokladälskare som mig! Har bara några frågor först, när ni blandar ner gelatinet i vätskan, silar ni det innan ni häller det på chokladen? När jag lästa receptet såg jag att alla tre chokladsmeter ska förberedas samtidigt, när jag sedan ställer in den ena i kylen ( har inte plats i frysen) för att stelna, finns det någon risk för att de andra två stelnar under tiden? hur länge behöver de stelna? hur noggrant fördelar ni grädden och gelatinvätskan mellan de 3 olika chokladen ?(då jag såg att allt förbereds tillsammans) Verkar vara komplicerat, hoppas jag lyckas

  • sarahottosson 4 augusti 2011

    en sak till... om formen är tillräckligt hög behöver man OH då? hur hög blir den ungefär?

  • lockig 4 augusti 2011

    Hej! Anledningen till att du ska sila äggsmeten (med gelatinet i) innan du häller den över choklad är för att vara säker på att du inte fått några klumpar av gelatin eller snarare ägg. Om du tycker att den känns slät kan du hoppa över det steget, det gör jag själv ibland. Det tar ganska lång tid för chokladsmeten att stelna, så du behöver inte oroa dig för att de andra ska hinna stelna medan den ena står i frysen. Den behöver inte jättelång tid i frysen, mest så att du får en liten stelnad yta eller hinna. När det gäller att fördela mellan de olika chokladsorterna har jag gått efter ögonmåttet, men det underlättar så klart om bunkarna är lika stora. Blir det lite mer i den ena innebär det mest att det lagret blir lite tjockare än de andra. Det kommer att gå bra ändå! Oroa dig inte, den är inte alls så komplicerad att göra som det kan verka! Hur hög den blir beror på hur stor form du använder. Jag tog en som var lite mindre i diameter därför att jag tycker den blir vackare när den är lite högre. Tar du en normalstor springform behöver du säkert inte oh. Däremot underlättar det för att få snygga kanter.

  • sarahottosson 9 augusti 2011

    Okey tusen tusen tack ! Tänkte höra angående OH, kan man använda bakplåtspapper ist? klämmer du fast den innanför springformens kanter? du sa att det blir finare kanter med hjälp av OH, fastnar den annars?

  • lockig 10 augusti 2011

    Bakplåtspapper är nog för mjukt och kommer inte att hålla "smeten" på plats om den skulle gå över kanterna i formen. Det går så klart att lossa tårtan från formen med hjälp av en kniv innan du öppnar springformen. Jag har alltid gjort den med hjälp av tillklippta plastark, men någon annan här kanske kan svara på om den fastnar lätt?

  • Tingeling13 16 april 2012

    Bakade denna tårta till kalaset i Lördags, gästerna blev mäkta imponerade, de tyckte att den var superfin och jättegod.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.