Detta är verkligen chokladälskarens drömtårta! Det räcker med att bara ta en liten bit av den för att stoppa sötsuget.
Förbered gärna tårtbottnen dagen innan servering.
Instruktioner
- Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt grädden och blanda ihop. Blanda och sikta ner bakpulver, kakao och vetemjöl i äggblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet. Hacka och smält chokladen över vattenbad. Häll den i smeten och rör den jämn.
- Smöra och bröa en springform, 16 cm i diameter och 13 cm höjd. Häll smeten i formen och grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Känn med en provsticka för att se om bottnen är färdig, den ska inte vara kladdig. Låt den svalna i 10 minuter innan formen tas bort. Förvara bottnen i rumstemperatur under plast över natten, eller en stund i kylskåpet så att den smular mindre när den skärs.
- Fyllning:
Hacka chokladen i mindre bitar. Värm försiktigt grädden i en kastrull på svag värme ( den får inte koka) Tillsätt chokladen och rör tills blandningen blir jämn. Ställ in fyllningen i kylskåp i ca 1 timme tills den blir sval. Vispa sedan fyllningen krämig.
- Glasyr:
Koka upp grädde och sirap i en kastrull. Hacka chokladen. Tillsätt den och smöret i kastrullen. Låt det smälta och rör glasyren jämn. Sätt in den i kylen i ca 2 timmar så att glasyren kallnar och tjocknar.
- Montering:
Skär tårtbottnen i 4 delar med en vass kniv. Lägg det översta lagret nedåt på ett tårtfat och bred på 1/3 av fyllningen. Lägg sedan på nästa lager och bred ut fyllning. Fortsätt tills tårtan är färdigmonterad.
- Ta fram chokladglasyren ur kylen och bred den över tårtan. Använd gärna en palett och försök att få glasyren jämn. Förvara tårtan i kylskåpet. Servera den gärna med vispad grädde och eventuellt rårörda hallon.
Publicerat den
11 april 2015
Liknande recept
Skriv kommentar