Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladdoppad lakritskola med havssalt

(10 kommentarer)  
Skriv ut

Mycket god kola, fast feg som jag är tog jag bara en halv påse av turkisk peppar, man kan gott och väl ta 3/4. Smaken påminner lite om "Käck". Havssaltet är en smaksak.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Klä en form, ca 20x20 centimeter med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.
  2. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning.
  3. Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometen visar 117º-120º eller tills smeten klarar kulprovet, rör om då och då. Jag kokade i ca 20 minuter.
  4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
  5. Smält under tiden chokladen i mikron eller vattenbad, låt chokladen svalna.
  6. Skär kolan i önskad storlek, jag gjorde rätt så stora bitar så jag fick bara ut 28 bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på galler eller på ett bakplåtspapper. Strö ev på lite havssalt innan chokladen har stelnat.

Liknande recept

Kommentarer (10)

  • Vixilia 23 november 2008

    Hej! Får jag tid över skall jag bjuda på kolorna till Första Advent. De känns goda. Jag gjorde i somras körsbärsmarmelad med krossade Turkisk peppar karameller i, och det kan jag lova dig att blev gott. Tack för ditt recept!

  • nalta_eljest 1 december 2008

    Verkligen supersmaskigt! Tyvärr försvinnande gott.... Måste göra en omgång till!

  • Christina56 8 december 2008

    Så goda!!!!!!!!! Jag tog en hel påse turkisk peppar och det blev gott.

  • Lolan 16 december 2008

    Jätte goda. Jag tog hela drygt 1 1/2 påse turkisk peppar, Ville ha en tydlig lakrissmak. Prövade först med 1 påse men vi tyckte inte det var tillräckligt. Jag körde dem i matberedaren. mycket smidigare än att hålla på i morteln. Jag uteslöt kakaon andra gången. Tyckte inte det blev gott med den. Högsta betyg av mig!!!

  • mijja 22 december 2008

    Helt sjukt gott! Hade i hela påsen med turkisk peppar. Tror dock inte den behöver krossas för den smälter ju :) Har ingen mortel så stog och bankade som en galning med en kavel på påsen. Har gjort säkert 10 julgodisrecept i år men detta klår dem alla!

  • Shoutoutloud 26 november 2009

    jag gillar de här men jag hoppar över chokladen och saltet och äter dem som kola. hade en hel påse turkisk peppar i.

  • carin55 22 december 2009

    Otroligt goda första satsen tog snabbt slut håller på gör ny nu,testar med ha i musvoado socker de mörka som har lite lakrits smak.

  • JennySilver 9 januari 2011

    Jag gjorde dessa kolor till julgodis nu i jul, och de blev verkligen populära, alla älskade dem :D Tack för ett jättebra recept! Hälsningar Jenny

  • Myrten1 11 februari 2011

    Absolut det godaste godis vi någonsin ätit. Ska göra en omgång nu till "fredagsmyset".

  • annica99 26 december 2012

    Ny sats på gång underbart goda! Jag tog Lakritspulver istället för krossade turkisk peppar. Ca 3-4 tsk lakritspulver smakade mig fram. Nytt favorit godis!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.