Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladfondant med lemoncurd och hallon

 
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Dessert - efterätt som den perfekta avlutningen på det gamla året - eller en suveränt god början på det nya...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Chokladfondant Smörj formarna väl med smör. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett åt gången under vispning och till sist äggulan. Smält chokladen i mikron på hög effekt i ca 1-2 minuter och häll ned i smeten. Till sist tillsätter du mjölet. Blanda alla ingredienserna och häll ca 1 dl chokladsmet i varje form eller till det är knappt 0,5 cm kvar upp till kanten. Sätt in formarna i kylen och ta fram när det är dags för gräddning. Låt stå i kylen 2-3 timmar. Grädda formarna i mitten av ugnen på 250 grader i 6-8 minuter. Mittenpartiet av fondanten ska fortfarande dallra lätt och kännas lös när du rör vid den.
  2. Varma hallon i sockerlag: Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Häll över vattnet. Låt sockret smälta på låg värme. Dela en vaniljstång på mitten och använd den ena halvan. Gröp ur vaniljstången och lägg både inkråm och stång i lagen när den börjar anta flytande form. Lägg i de frysta hallonen i kastrullen och först när de börjar bli varma häller du i citronsaften
  3. Lavendelflarn: Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan alla ingredienser. Rör ihop till en smet på medelhög värme i ca 3 minuter. Var försiktig så att smeten inte bränner vid. Ställ åt sidan och låt svalna och tjockna i ca 10 minuter. Fördela och rulla smeten i fyra långa, smala längder direkt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 6-8 minuter. Låt svalna något, skär sedan kanterna jämna och dela flarnen i lagom långa bitar. Forma gärna flarnen till spiraler eller låt dem förbli fina långa stänger.
  4. Vid servering: Lossa försiktigt formen från fondantens kanter och ställ den på tallriken. Garnera med lemoncurd,vaniljglass, lavendelflarn och varma hallon.
  5. Vintips: Muscat de Beaumes de Venise art.nr 8181 149 kr/750 ml

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.