Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladkaka med kolasås och färska hallon

 
  • Serverar: 16 portioner
Skriv ut

En riktigt saftig chokladkaka som serveras med kolasås och hallon! Mums! Både kakan och kolasåsen kan med fördel göras dagen innan. Du kan absolut byta ut hallonen mot till exempel jordgubbar, vinbär, blåbär och björnbär om så önskas. Receptet räcker till ca 16 bitar.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och ta därefter från plattan för att få svalna av under tiden resten av smeten görs.
  3. Vispa ihop äggen och strösockret till en puffig och jämn smet.Blanda ihop vetemjölet, bakpulvret och kakaon i en egen bunke och rör sedan försiktigt ner den torra blandningen i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt det smälta smöret och filmjölken och vispa ihop till en tjock, fluffig och jämn smet.
  4. Smöra och bröa en stor sockerkaksform, ca 2 liter.
  5. Häll i smeten i formen, se till att smeten är jämnt fördelat i hela formen.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 60 minuter. Passa noga och känn med en provsticka så att det är färdiggräddat.
  7. Låt kakan stå och svalna av sig helt. Därefter tar du ut kakan ur formen.
  8. Kolasåsen: Värm smöret, farin sockret och vattnet i en kastrull. Vispa i vispgrädden, låt koka upp och därefter sänker du plattan till låg temperatur. Låt kolasåsen stå och sjuda (OBS! det får absolut inte koka!) i 10-15 minuter. Rör om då och då.
  9. Ta från plattan och låt svalna av helt. Ställ kolasåsen kall fram till serveringen.
  10. Ringla såsen över kakan och toppa med hallonen.
  11. Klart!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.