Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladkolatårta

(1 kommentar)  
  • Serverar: 14-16 portioner
Skriv ut

Chokladkolatårta

Ingredienser

Instruktioner

Smörj och klä en rund kakform, 20 cm i diameter, med smörpapper. Blanda samman mjölken och citronsaften. Lägg chokladen i en värmetålig skål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten tills den har smält. Rör smöret eller margarinet mjukt tillsammans med sockret i en stor skål. Tillsätt äggen och vispa ner dem. Sikta ner mjölet, bakpulvret, bikarbonaten och kakaopulvret i skålen och blanda väl. Tillsätt hälften av mjölkblandningen och vispa kraftigt. Rör ner den smälta chokladen och resten av mjölkblandningen och vispa smeten smidig. Häll upp den i den smorda och klädda formen och jämna till ytan. Grädda i 160°C i 1 ¼ - 1 ½ timme tills kakan har jäst upp ordentligt och en steknål som sticks ner i mitten känns torr när den tas upp. Låt svalna i formen. Dela kakan horisontellt i 3 bottnar. Vispa grädden lätt och rör ner pralinen. Bred den mellan bottnarna. Ställ tårtan på ett serveringsfat. Gör glasyren: Lägg chokladen i en värmetålig skål tillsammans med smöret och låt stå över en kastrull med sjudande vatten tills den har smält. Rör om en gång. Lyft den av värmen. Tillsätt florsockret och mjölken och vispa alltsammans smidigt. Låt glasyren stå tills den har stelnat så pass att den håller formen. Bred med hjälp av en palettkniv glasyren över och runt kanterna på tårtan. Strö stora chokladrullar över och servera med siktat florsocker över.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Nadika 11 mars 2008

    Hej, tårtan verkar så god, och jag vill gärna göra den, men saknade receptet på mandelpralin. Lägger till det här :) Mandelpralin recept Används till chokladkonfekt och blandas ofta med vispad tjock grädde till fyllning av chokladtårtor. 1 tårta 50 g strösocker 4 msk kallt vatten 50 g skållad mandel, rostad 1. Pensla en bakplåt med lite olja. Hetta upp sockret och vattnet i en liten tjockbottnad kastrull tills sockret har smält. 2. Koka upp och låt koka tills sockret blir gyllenbrunt. Rör ner mandeln och häll genast upp massan på plåten. 3. Låt stå tills massan blivit spröd. Lägg den i en fryspåse och stöt den med en brödkavel tills den är fint krossad. Sen så är det bara att blanda med grädden.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.