Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladkryddad fläskfilé med rotfruktsterrin, kanelstekta äpplen och cognacssås

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Chokladkryddad fläskfilé. En festrätt!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rotfruktsterrin: Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt i matberedaren eller med en mandolin.
  2. Klä en 1 1/2-liters avlång sockerkaksform med bakplåtspapper. Varva rotfrukterna i formen med ost och salta och peppra mellan lagren.
  3. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll det i formen och pressa sedan ihop terrinen så mycket som det går.
  4. Koka upp vatten och häll det i en ugnsfast form som är större än terrinen. Ställ försiktigt ner terrinen i vattnet och placera formen i mitten av ugnen. Grädda i ungefär 2 timmar tills rotfrukterna har mjuknat.
  5. Gör gärna terrinen dagen innan och låt den vila i kylen. Då blir den lättare att skära upp. Den kan värmas i ugnen eller i mikron kort före servering.
  6. Chokladkryddning: Skala och grovhacka lök och vitlök. Lägg ingredienserna i en matberedare och mixa till en massa.
  7. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa fläskfilén från hinnor och senor. Bryn den runt om i smör på medelstark värme, i 2-3 minuter i en stekpanna. Salta och peppra väl.
  8. Ta upp köttet och fördela chokladkryddningen runt hela biten. Stick in en köttermometer mitt i köttet och sätt in i ugnen.
  9. Stek köttet till önskad temperatur (70 grader ger genomstekt kött). Ta köttet från värmen och låt vila 10-15 minuter innan det skärs upp.
  10. Cognacssås: Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av cognacen, fond, vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera.
  11. Kanelstekta äpplen: Tvätta äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Värm en stor stekpanna, klicka i smöret och stek äpplena i ungefär 5 minuter. Pudra över kanel.
  12. Häll resten av cognacen i såsen och smaka av. Tillsätt ev salt och peppar. Mixa gärna såsen med stavmixer så den blir blank och slät.
  13. Skär terrinen i tjocka skivor, känns de inte varma kan de värmas på eftervärmen i ugnen. Skär upp fläskfilén och lägg den på varma tallrikar tillsammans med äppelklyftor och rotfruktsterrin. Servera såsen vid sidan om.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • makarina3 30 december 2008

    Vilken temperatur ska användas för rotfruktsterrinen?

  • makarina3 31 december 2008

    Nu har jag provat detta recept! MMMMMMmmm, vad gott det var. Vi använde västerbottenost till terrinen och det smakade himmelskt!

  • Zorry 5 augusti 2009

    Vad ska det vara för ugnsvärme till terrinen?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.