Chokladkryddad fläskfilé med rotfruktsterrin, kanelstekta äpplen och cognacssås

Chokladkryddad fläskfilé. En festrätt!

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: fläskfilé, äpple, kanel

Ingredienser

1 kg fläskfilé
Smör
Salt
Svartpeppar

Rotfruktsterrin:
6 st potatisar (ca 400g)
1 palsternacka
1 morot
200 g lagrad ost (riven)
3 ägg
1 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar

Chokladkryddning:
4 st vitlöksklyftor
4 st Schalottenlökar
1 msk olivolja
1 dl muscovadosocker
50 g choklad (70% kakao)
1 tsk salt

Cognacsås:
2 st Schalottenlökar
Smör
4 msk cognac
3 msk kalvfond (konc.)
3 dl vatten
1 dl grädde

Kanelstekta äpplen:
4 st äpplen
50 g smör
1 tsk kanel

Betyg (3 röster)
Antal personer
8 st
Visningar:
4168
Sparat:
71

Gör så här

Rotfruktsterrin:
Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt i matberedaren eller med en mandolin.

Klä en 1 1/2-liters avlång sockerkaksform med bakplåtspapper. Varva rotfrukterna i formen med ost och salta och peppra mellan lagren.

Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll det i formen och pressa sedan ihop terrinen så mycket som det går.

Koka upp vatten och häll det i en ugnsfast form som är större än terrinen. Ställ försiktigt ner terrinen i vattnet och placera formen i mitten av ugnen. Grädda i ungefär 2 timmar tills rotfrukterna har mjuknat.

Gör gärna terrinen dagen innan och låt den vila i kylen. Då blir den lättare att skära upp. Den kan värmas i ugnen eller i mikron kort före servering.

Chokladkryddning: Skala och grovhacka lök och vitlök. Lägg ingredienserna i en matberedare och mixa till en massa.

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa fläskfilén från hinnor och senor. Bryn den runt om i smör på medelstark värme, i 2-3 minuter i en stekpanna. Salta och peppra väl.

Ta upp köttet och fördela chokladkryddningen runt hela biten. Stick in en köttermometer mitt i köttet och sätt in i ugnen.

Stek köttet till önskad temperatur (70 grader ger genomstekt kött). Ta köttet från värmen och låt vila 10-15 minuter innan det skärs upp.

Cognacssås: Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av cognacen, fond, vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera.

Kanelstekta äpplen: Tvätta äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Värm en stor stekpanna, klicka i smöret och stek äpplena i ungefär 5 minuter. Pudra över kanel.

Häll resten av cognacen i såsen och smaka av. Tillsätt ev salt och peppar. Mixa gärna såsen med stavmixer så den blir blank och slät.

Skär terrinen i tjocka skivor, känns de inte varma kan de värmas på eftervärmen i ugnen.
Skär upp fläskfilén och lägg den på varma tallrikar tillsammans med äppelklyftor och rotfruktsterrin.
Servera såsen vid sidan om.

LIKNANDE RECEPT

Fläskfilé recept
av Marre73
över 2 månader
av Queenie
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
av UllaC
över 2 månader
av Bojka
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.