LCHF = Low carb high fat = Lite kolhydrater, mera fett.
Instruktioner
- Tårtbotten:
Vispa samman smör med äggulor.
Skrapa ur märgen ur vaniljstången ner i smörblandningen.
Smält chokladbitarna och ner i smörblandningen.
Vispa grädden och blanda ned i smörblandningen.
Mixa sötmandel till mandelmjöl och blanda ner i smör-gräddeblandningen.
Tillsätt även bakpulver.
- Grädda i ugnen ca 15 minuter i 175 grader.
Låt svalna och dela i 3 st bottnar.
- Första lagret kan man ha mosade hallon på och på den andra lagret kan man ha vaniljkräm.
- Vaniljkräm:
Blanda samman mascarpone, äggulor och vaniljsocker till en kräm/sås.
- Täck tårtan med vispad grädde och dekorera med färska hallon.
Publicerat den
21 augusti 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Låter jätte gott! Men var får man tag på mandelmjöl? Har aldrig hört talas om det tidigare.
Står i receptet: Mixa sötmandel till mandelmjöl ;)) Men det finns färdigt mandelmjöl, hittade en norsk sida: http://www.mamut.net/funksjonellmat/shop/ Tror det blir lika bra att mala/mixa själv!
Lidl säljer mandelmjöl
Hejsan! Jag har nu testat att göra denna botten men den blir inte hög över huvudtaget. Så min fundering är om du inte missat äggvitorna för höjdens skull? (i receptet alltså) ha det bra från Bodil
Jag försökte göra denna idag och botten höll inte ihop utan smulade sig,Den steg först men föll sedan ihop .till något platt. Marsankrämen var hypergod.
Känns lite tråkigt att döpa om LCHF till lite kolhydrater, mera fett... är det för att inte skrämma bort folk? High fat betyder mycket fett. Och det är mycket om man jämför med kolisarna. 75 % jmfrt med 5 % ungefär....
Jag gjorde denna tårta i helgen och den blev ca. 1,5 cm tjock. Ska man kunna dela den i tre delar?! Jag kunde inte. Det gick knappt att dela den i två delar, den var för lös/smulig. Jag delade stegvis med en bred kniv och la remsorna på tårtfatet till en rund botten. Hallon på, sedan den andra delen. Krämen ovanpå, dekorera med hallon och grädde i en skål. Någon här skrev om glömda äggvitor i smeten. Men det stod inget i receptet om det. Gissning: Ska man vispa dom och blanda i?
Ska testa att baka denna târta och ska prova med lite extra äggvitor, ger en kommentar angâende resultatet senare.
Bakade den här tårtan till ett födelsedagskalas i torsdags. Jag fick grädda två bottnar och försöka dela en av dem för det är omöjligt att dela en botten i tre delar. Den reser sig väldigt lite i ugnen. Använde sötningsmedel i både bottnarna och i vaniljkrämen, vill man inte ha artificiellt kan man använda Stevia (stevia.se). Jag tyckte den blev helt OK. Inte lika god som en tårta med vanlig sockerkaksbotten och vanlig marsansås, men med tanke på hur lite socker det är i den var den OK. De övriga som åt av den tyckte dock den var väldigt god. Hur som helst roligt att ha testat att baka denna, tack för receptet! :)
Det låter gott, jag ska ha kalas i helgen och funderar på att testa denna tårta. Kan man få tips på hur mycket stevia man kan ha i, det svårt att dosera tycker jag och det blir en bismak om man får i för mycket.
Jag la i äggvitorna hårdvispade sist, men ack nej, inte reste den sig ett dugg. Hur gjorde du för att få den så hög? Men gott var det, lagom sött utan sötning nu när man vant sig av med sötsuget :-)
Vaniljsocker går absolut bort om det är LCHF!
värdelös! bakade för säkerhets skull 2 st men icke, hur du kan dela den i 3 bottnar begriper jag inte, mina blev ca 1½ -2 cm höga?! dessutom är vaniljsocker INTE lchf.. denna tårtbotten rekommenderas inte.
Om ni ska göra den här tårtan så får ni göra botten x 3. Blanda i grädde i vaniljkrämen så den inte flyter bort. Vaniljkrämen blev väldigt god.