Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

sockerfri apelsin- och chokladtårta

(1 kommentar)  
  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 7 timmar 30 minuter
Skriv ut

Väldigt kraftfull och ganska imponerande tårta som kräver en del pyssel. Jag komponerade ihop tårtan till min födelsedagsfest i våras. De minsta barnen tyckte att chokladsmaken var lite för intensiv. Man kan i så fall dra ner på kakaon i botten och chokladkrämen. Botten, gelé, chokladlöv och vaniljsås kan göras iordning ett par dagar innan man 'monterar ihop' tårtan. Om man vill ha mindre jobb köper man färdig vaniljsås och apelsinmarmelad.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten: Sätt ugnen på 175*C. Vispa ägg och sötningsmedel pösigt. Blanda torrvarorna. Häll hett vatten i äggsmeten och blanda sedan i mjölblandningen. Häll i en smord och bröad (gärna med kokos) form och grädda i mitten av ugnen 25- 40 min. Låt kakan svalna.
  2. Vaniljkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölk med den delade och urskrapade vaniljstången, lägg också i fröna. Blanda mjölet med vatten eller mjölk och häll detta i vaniljmjölken. Låt koka tills det tjocknat. Häll i sötningsmedel och knäck i ägget. Vispa kraftigt och låt det bara koka på SVAG värme så att såsen inte skär sig. Låt gelatinbladen smälta i såsen och låt den sedan svalna helt (ca 4 h)
  3. Apelsingelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten Innan du skalar apelsinerna; tvätta dem och skala av långa strimlor av skalet (till dekoration) med t ex en potatisskalare. Skala sedan apelsinerna och hacka köttet fint, ev. kör i mixer ett par sekunder. Blanda sedan fruktköttet med vatten och apelsinsaft. Smält gelatinbladen i ca ½ dl hett vatten och häll 'gelatinvattnet' i apelsinblandningen. Låt även detta svalna ca 4 h
  4. Chokladlöv: Smält chokladen i vattenbad eller microvågsugn. Lägg ut löven på en tallrik eller smörpapper eller annat underlag. Bred ut chokladen på ena sidan av bladen. Obs: stryker du choklad på undersidan ser chokladlöven ut som översidan av lövet och vice versa. Ställ kallt. När chokladen stelnat helt drar du försiktigt bort det 'riktiga' lövet från chokladen (går lättast om du har kalla händer...).
  5. Chokladkräm: Blanda kakaon med sötningsmedel. Häll i lite yoghurt, ca 2 msk, så att kakaon löser sig (tar du för mycket yoghurt blir det bara 'kakaodroppar' i yoghurten istället för en tjock slät chokladmassa). Blanda sedan i kesellan och apelsinskaloljan eller apelsinskal
  6. "Montering": Vispa vaniljkrämen och apelsingelén kraftigt och vispa grädden. Skär antingen botten i två eller tre delar. Skär du den i tre delar, stryk ut kräm på ena 'våningen' och gelé på andra, annars stryker du ut båda på samma 'våning'. Lägg på toppen och bred ut chokladkräm över hela tårtan. Gör gärna vågor eller linjemönster på toppen med hjälp av en gaffel. Spritsa grädde längs med bottenkanten och den övre kanten och sedan vertikala strängar mellan dessa så att det bildas 'rutor' utefter sidan. Halvera physalisen och tryck in en halva i varje 'ruta'. Skär apelsinskalet i långa tunna strimlor. Vill du ha spiraler kan du linda skalet runt en penna, slev eller vad som helst som är runt... Lägg chokladlöv, apelsinskal och citronmeliss i mitten av tårtan. Pudra eventuellt med kaao eller florsocker.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Nenni 2 november 2011

    Ska det vara 2x½ dl sötningsmedel i vaniljkrämen?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.