Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladtårta med hallon och mascarpone

 
Skriv ut

En ljuvlig tårta med mycket chokladsmak och syrliga hallon.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 22 cm i diameter.
  2. Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Vispa smöret tills det är vitt och fluffigt i ca 5 minuter. Skrapa ner smöret från kanterna med en slickepott med jämna mellanrum under vispningen. Tillsätt sockret och fortsätt vispa i ca 10 minuter. Blanda ner äggen, ett i taget, under omrörning.
  3. Blanda ner mjölblandningen varvat med mjölken till en jämn smet. Fördela smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 40-50 minuter. Känn med en sticka om den är klar.
  4. Vit chokladmousse: Koka upp grädden och ta kastrullen från värmen. Blanda i den hackade chokladen och blanda tills all choklad har smält. Ställ smeten kallt i ca 8 timmar. Vispa upp choklad- och gräddblandningen till en tjock kräm. Vispa mascarpone till en slät och krämig konsistens. Blanda till sist ihop den med chokladgräddkrämen till en mousse med en slickepott.
  5. Hallonmarängssmörkräm: Koka hallon, vatten och syltsocker till en kompott, i ca 10 minuter. Passera kompotten om du vill ta bort hallonkärnorna. Låt den svalna, då tjocknar den ytterligare.
  6. Blanda vaniljsocker, äggvitor, socker och salt i en rostfri skål. Sätt skålen över ett vattenbad och värm tills sockret har smält. Vispa med jämna mellanrum. Ta bort skålen från värmen och vispa med elvisp eller i en assistent tills marängen är styv och har svalnat. Vispa i smöret, lite i taget och till sist hallonkompotten.
  7. Montering: Dela bottnen i tre lika stora delar. Bred eller spritsa på ett jämnt lager av chokladmoussen på den första bottnen. Strö över några färska hallon. Lägg på nästa botten och upprepa med moussen och hallonen. Lägg på den tredje bottnen och stryk upp tårtan med hallonmarängssmörkrämen. Spara eventuellt lite till att spritsa rosor med.
  8. Dekorera tårtan med hallon.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.